Detoxifiere și slăbit prin reflexoterapie

24/10/2015

fkt iliee 3 fkt iliee 2* Interviu realizat cu fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamț

Reporter: Femeia modernă este asaltată în aceste vremuri de sumedenie de metode și leacuri pentru a ajunge și a se menține la o formă fizică dictată de unele reguli nescrise ale tiparelor de frumusețe, cele mai multe omițând-o pe cea interioară.

Ilie Onu: De prin anii 1990, informațiile despre terapii complementare au devenit publice și accesibile prin revistele de specialitate, emisiuni televizate etc.

Adevărul este că reflexoterapia constituie o metodă complementară de a echilibra fizicul, mentalul și energeticul, dar în același timp o formă de detoxifiere noninvazivă, curată, fără efecte secundare. Mai mult, reflexoterapia se adresează persoanelor cu probleme de sănătate, celor fără probleme de sănătate, adulților și copiilor, deci nu este discriminatorie.

Această terapie se comportă ca un panaceu, dar cu limite precise și trebuie făcută de profesioniști calificați, deoarece specificul zonei noastre este un pic diferit de al popoarelor asiatice.

Rep.: Vă referiți la mentalitate?

I.O.: Da, dar pe lângă asta și schema punctelor reflexogene este diferită față de a altor popoare. Autorii români, dintre care cel mai apreciat este pietreanul Ioan Chiruță, specialist în reflexoterapie, au adaptat harta reflexogenă pe caracteristicile poporului român. Aceasta conferă o și mai mare eficiență terapiei.

Rep.: De ce este atât de importantă localizarea corectă a punctelor reflexogene?

I.O.: Trebuie să menționez că punctul corect descoperit reprezintă proiecția unui organ intern, a unui sistem. O dată localizat punctul dureros, putem diagnostica reflexogen și imediat trata.

Rep.: Practic, reflexoterapia este în același timp o metodă de diagnostic și de tratament.

I.O.: Da! Așa este. Iată, prin urmare, de ce este important să găsim punctul corespunzător organului în suferință, pentru a putea stabili un diagnostic și pentru a trata corect.

Rep.: Care sunt beneficiile reflexoterapiei?

I.O.: Ca metodă complementară, reflexoterapia normalizează funcțiile organelor și sistemelor de tratat. Unde trebuie stimulat, stimulează și unde trebuie inhibat, reduce. Potrivit acestui principiu admirabil, organismul este ajutat să lupte cu boala, dar în același timp produce și o detoxifiere non-medicamentoasă.

Alături de detoxifiere, un lucru absolut normal în vremurile noastre, echilibrarea energetică este prioritatea numărul doi în acest tratament.

Rep.: Cum poate o metodă atât de simplă să rezolve aspecte complexe din viața omului?

I.O.: Reflexoterapia impune aplicarea a trei metode de lucru prin care-și produce efectele. Mă refer la stimularea nervoasă a organului corespondent de tratat, apoi stimularea circulației sangvine la nivelul organului corespondent și reechilibrarea energetică prin meridianele energetice pe care le regăsim în întreg organismul. Panoul de comandă se află în tălpi și palme, iar prin reflexoterapie practic apăsăm butoanele aferente, obținând efecte terapeutice.

Rep.: Se aplică unei singure afecțiuni?

I.O.: Noi folosim harta tălpilor, astfel că adresabilitatea acestei terapii este mult mai mare, atingem într-o ședință aproximativ jumătate din organe și sisteme, în cadrul unei scheme generale de tratament care apoi se particularizează, în funcție de afecțiunile descoperite.

Rep.: Cum ajută reflexoterapia la slăbit?

I.O.: Pe lângă rolul ei detoxifiant, reflexoterapia are efect în stimularea organelor care se ocupă de metabolismul lipidelor și glucidelor, alături de stimularea rinichilor pentru diureză, asociat cu un program de gimnastică și de nutriție sănătoasă, aduce rezultate notabile, pe termen lung. Mai mult, nu obligă pacientul la restricții culinare dureroase, dar are rol în reglarea apetitului.

Reflexoterapia singură nu va reda silueta dorită, ci ajută extraordinar organismul să compenseze disfuncțiile hormonale, digestive, energetice, metabolice etc, să facă față regimului alimentar recomandat de nutriționist și programului de exerciții fizice recomandat de fizioterapeut.

Este un mijloc la îndemână pentru îmbunătățirea calității vieții datorat reducerii consumului de medicamente și suplimente alimentare, prin proprietățile deosebite de detoxifiere și reechilibrare energetică pe care le aduce organismului.

Rep.: Reflexoterapia este recomandată și copiilor?

I.O.: Da! Nu sunt contraindicații, ci dimpotrivă, ajută copilul modern, care nu are un regim alimentar echilibrat, un regim de efort fizic pe măsură și de disciplină corporală. Reflexoterapia îl ajută să combată efectele toxicității alimentelor nesănătoase cu minim de efort, într-un mod simplu, nedureros, dar îl ajută și să lupte cu bolile căpătate pe parcurs ori avute la naștere.

Copiii care au diverse tratamente medicamentoase pot beneficia de reflexoterapie pentru a scădea toxicitatea ca efect secundar al medicației și pentru a stimula organismul în lupta cu boala.

Recomandarea mea ca specialist este să vă adresați doar persoanelor pregătite în acest domeniu, care au urmat cursul de specialitate după școala românească de reflexoterapie. Sunt formator în domeniu, am pregătit multe serii de terapeuți, am foști elevi care sunt practicieni, nu este o problemă să găsiți specialiști.

La noi, la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica, avem o echipă de asistenți medicali specializați în reflexoterapie și oferim pacienților programe terapeutice complete.

Cristina IORDACHE