Despărţirea de Părintele Iustin

20/06/2013

iustin

* Mii de credincioşi îl vor conduce, astăzi, pe marele duhovnic la cripta în care va fi înhumat  Autorităţile au luat măsuri speciale pentru a evita aglomeraţia

În fiecare din serile de priveghi, la căpătâiul părintelui Iustin au ajuns sute de oameni care au vrut să-şi ia adio de la marele duhovnic. Astăzi, când va avea loc slujba de înmormântare, care va fi oficiată de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este de aşteptat ca mii de pelerini să urce la Mănăstirea Petru Vodă. Măsurile de ordine, luate deja din noaptea de duminică spre luni – noaptea în care vestea marii treceri a părintelui a ajuns în toate colţurile ţării – vor fi sporite, pentru ca nici un eveniment neplăcut să nu tulbure ceremonia funerară.

Prima problemă, deloc de neglijat, este parcurgerea celor câţiva kilometri de la drumul naţional la lăcaşul de cult. Şi dacă ieri se zvonea că vor fi lăsate să treacă doar maşinile cu oficialităţi, comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ ne asigură că lucrurile nu vor sta astfel: “Vor fi lăsate să urce maşinile la mănăstire, în ordinea sosirii lor, până se umple parcarea şi locurile de refugiu. Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi se pare că vor fi 3-4 microbuze care vor prelua oamenii din drumul naţional. Maşinile care nu mai încap la mănăstire vor fi parcate pe marginea drumului naţional, iar persoanele vor fi transportate cu acele microbuze”.

În zonă vor fi echipaje de poliţie rutieră, de ordine publică şi jandarmi, care vor acţiona în funcţie de situaţie. Ca prime recomandări, forţele de ordine îi roagă pe pelerini să vină la timp, pentru a evita aglomeraţia din preajma orei 12, când începe slujba de înmormântare, să folosească mijloacele de transport în comun, pe cât posibil, pentru a nu bloca drumul către mănăstire şi să aibă grijă de bunurile personale şi de autoturisme.

Având în vedere temperaturile ridicate din ultimele zile, autorităţile au montat câteva corturi cu apă, în locurile de refugiu. Chiar şi aşa, este posibil ca drumul lung, oboseala şi aglomeraţia să afecteze o parte din credincioşii ce-şi doresc să participe la funeralii. Creştineşte este ca oricine vede o persoană căreia i s-a făcut rău să încerce s-o ajute sau să anunţe forţele de ordine, nu să treacă grăbit mai departe. Părintele n-a ignorat, niciodată, pe nimeni, ci a ştiut, aşa cum singur mărturisea, să se bucure împreună cu cel fericit şi să plângă lângă cel necăjit.

C.M.