Despăgubiri pentru secetă

Tina-Subvenţii, Mihai Dorneanu, dir. APIA*Cererile se depun la APIA Neamț până pe 30 noiembrie *Plățile sunt diferențiate în funcție de culturile agricole*Pentru persoanele juridice, sumele se dublează

 Fermierii care beneficiază de scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta trebuie să depună o cerere la APIA Neamț până pe 30 noiembrie 2015. „Nu primesc bani prin această schemă de plăți compensatorii beneficiarii declarați de APIA Neamț neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață, în urma controlului administrativ. Fermierul care nu are drept de subvenție pe suprafață, nu primește nici despăgubiri pentru secetă. Cererea de solicitare a ajutorului de stat pentru despăgubiri se depune la centrele locale și centrul județean ale APIA Neamț, acolo unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015“, a precizat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Plățile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreț, pășuni și fânețe. Valorile maxime ale ajutorului de stat pentru producătorii persoane fizice sunt de: 280 de lei/ha la porumb boabe, 285 de lei/ha la floarea soarelui, 335 de lei/ha la soia, 1.130 de lei/ha la cartof, 600 de lei la sfecla de zahăr, 1.490 de lei/ha la legume de câmp, 225,5 de lei/ha la plante de nutreț, 50 de lei/ha la pășune și 75 de lei/ha la fâneață. Pentru persoane juridice și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, cuantumurile sunt duble față de cele pentru persoane fizice, la toate culturile.

*Cui și în ce condiții se dau banii

Schema de plăți pentru despăgubiri este destinată producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în producție agricolă primară, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, producătorii agricoli persoane juridice, precum și orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică.

„Pentru a beneficia de aceste ajutoare, producătorii trebuie să dețină proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada 1 aprilie 2015 – 20 octombrie 2015, semnat de membrii comisiei, în care să fie înscrise informații privind cultura, suprafața calamitată, precum și procentul de calamitare de peste 30% și să fie înregistrați în evidențele APIA Neamț cu cerere unică de plată aferentă anului 2015“, a mai precizat Mihai Dorneanu.

*În Neamț: 47.500 hectare afectate de secetă

La nivelul județului, seceta a dijmuit recoltele de pe o suprafață totală de peste 47.500 hectare, cele mai afectate fiind culturile de porumb, floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, pășuni și fânețe, ele ocupând și cele mai mari suprafețe în planurile de cultură ale fermierilor nemțeni.

Iată și cum arată situația, comparativ, cât s-a semănat și cât a mai rămas după ce seceta a făcut ravagii pe ogoare. La porumb sunt afectate 21.367 ha din cele aproape 59.000 ha cultivate în primăvară. La floarea soarelui, situația este dezastruoasă, recolta fiind serios diminuată de pe aproape 8. 200 ha, din totalul de 12.335 ha. La soia pentru boabe, cultura a avut de suferit pe 4.505 ha, din totalul de 6.270 ha cultivate. Cartoful a fost afectat pe 260 ha din totalul de 7.200 ha, iar sfecla de zahăr pe 2.172 ha din cele 3.256 hectare ocupare cu această cultură. Seceta a dat iama și prin 38 hectare de legume din totalul de peste 4.550 hectare cultivate în câmp. La capitolul pășuni și fânețe, pagubele produse de secetă sunt foarte mari, fiind afectate circa 7.750 ha din totalul de aproape 67.650 ha de pășuni și în jur de o mie de hectare de fâneață, dintr-un total de peste 42.500 ha.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU