Desfigurat şi aruncat în râpă

 Top

* Un bătrân de 77 de ani din Crăcăoani a fost bătut crâncen de un consătean şi lăsat să zacă într-o râpă, unde a stat inconştient câteva ore * De atunci poliţiştii şi procurorii tot fac cercetări şi nu găsesc nici un vinovat * Principalul suspect a refuzat testul poligraf şi a fost scos de sub urmărire penală

 De mai bine de doi ani de zile, un bătrân din Crăcăoani, care a fost bătut crunt de un consătean, face cărare  între poliţie şi parchet, sperând că agresorul va fi tras la răspundere. Până acum a trimis memorii peste tot, a adunat un vraf de răspunsuri  şi cam atât. Nu-i nimeni vinovat!

 * „M-a lovit cu bâta, cu pumnii şi picioarele, după care m-a târât într-o râpă”

 „Din data de 23 aprilie 2011 am fost chemat de către numitul Mihăilescu Victor să lucrez la stâna acestuia, cu promisiunea că mă plăteşte cu 8 milioane de lei vechi pe lună”, a scris Constantin Trăsnea în plângerea adresată Parchetului Târgu Neamţ. „Lucrând până la dat de 26 septembrie la stâna numitului Mihăilescu Victor, acesta mi-a dat doar suma de 4 milioane de lei vechi. În ziua de 26 septembrie, în jurul amiezei, ama vut o discuţie cu sus-numitul în legătură cu plata muncii prestate la stână spunându-i acestuia că dacă nu-mi dă banii în acea zi, plec acasă, iar el mi-a spus să plec după apă. Am mers după apă, iar când m-am întors am găsit coliba încuiată cu lacăt. Văzând aceasta am plecat acasă. După circa 1 km distanţă de stână locuieşte cumnatul meu, pe la care am intrat să stăm de vorbă. Imediat a apărut Mihăilescu Victor care mi-a spus să nu-l las că nu are cioban la stână. Eu refuzând să mă mai întorc, m-a luat mai mult forţat, spunându-mi că-mi dă banii. Ajunşi la stână i-am solicitat din nou banii, dar el m-a trimis cu oile, eu am refuzat, el a insistat, a început să mă înjure şi să mă lovească cu bâta, cu pumnii şi cu picioarele, urcându-se cu picioarele pe mine, după care m-a târât într-o râpă. După mai multe ore în care mi-am pierdut cunoştinţa, am încercat să mă ridic şi să mă târăsc în direcţia unde se auzea zgomot de maşini, gândindu-mă că dacă ajung la şosea, voi fi văzut de cineva din trafic şi îmi va da o mână de ajutor”.

Constantin Trăsnea (77 de ani) a fost găsit chiar de un echipaj de poliţie, luat cu ambulanţa şi dus la spitalul din Târgu Neamţ. A doua zi, cu bilet de trimitere către un spital din Iaşi în buzunar, pacientul a fost dus acasă, de unde familia l-a transportat din nou la spital. De data asta la Piatra Neamţ, de unde, în sfârşit, a fost transportat la Iaşi, la Sf. Spiridon. Cât timp a fost internat la Iaşi, soţia sa a încercat să facă plângere la poliţie, dar i s-a spus că trebuie ataşat certificat medico-legal. În fine, bătrânul a fost examinat de un medic legist care a conchis că cele mai grave leziuni le-a avut la nivelul feţei (multiple fracturi şi subluxaţie de cristalin la ochiul stâng) şi că are nevoie de 55-58 de zile de îngrijiri medicale.

 * Soluţii copy-paste la Parchetul Târgu Neamţ

 Constantin Trăsnea susţine că unul dintre poliţiştii din comună a încercat, în repetate rânduri, să-l convingă să se împace cu agresorul, iar Victor Mihăilescu însuşi i-a propus 20 de milioane de lei ca să-l „ierte”. Pe parcursul anchetei, Mihăilescu a refuzat testul poligraf pentru că s-a considerat nevinovat şi a declarat că altcineva e posibil sâ-l fi bătut pe Constantin Trăsnea, din cauza unor neînţelegeri de la păşune. Numai că bărbatul pe care l-a bănuit Mihăilescu avea martori că a fost toată ziua la scos cartofi, iar Trăsnea n-a găsit pe nimeni care să spună că a văzut când a fost bătut, deşi vreo doi ciobani de la stânile din apropiere auziseră scandalul. În aceste condiţii, procurorul Nicolae Ionescu de la Parchetul Târgu Neamţ a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Victor Mihăilescu şi „continuarea cercetărilor pentru identificarea autorului agresiunii suferite de Trăsnea Constantin”. Asta se întâmpla pe 16 decembrie mai 2011. Între timp, Constantin Trăsnea a depus o plângere şi împotriva agenţilor de poliţie Gelu Ciofu şi Mihai Macovei, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu, iar Parchetul judeţean a dispus înregistrarea dosarului penal pe numele celor doi poliţişti. Tot între timp, Constantin Trăsnea a atacat soluţia parchetului Târgu Neamţ prin care Victor Mihăilescu era „exonerat” de răspundere, însă fără folos. Acelaşi parchet, i-a mai comunicat odată soluţia procurorului Ionescu, semnată de alt magistrat, dar făcută după modelul copy-paste, după care prim procurorul Gabriela Neacşu, l-a înştiinţat că „probele administrate în cauză nu sunt de natură să ducă la stabilirea, dincolo de orice dubiu rezonabil”, a faptului că Mihăilescu Victor este, în mod sigur cel care l-a băgat în spital.

Pe 9 noiembrie 2012, Constantin Trăsnea a primit soluţia în dosarul în care au fost cercetaţi poliţiştii pe care i-a acuzat că „nu s-au deplasat la faţa locului, i-au sugerat lui Mihăilescu Victor să mute stâna unde s-a întâmplat incidentul pentru a şterge urmele, că i-au învăţat pe martori ce să declare, că aveau un interes personal în cauză deoarece anterior primiseră brânză de la Mihăilescu Victorşi că agentul Ciofu l-ar fi trimis pe susnumit la domiciliul persoanei vătămate pentru a o lua cu forţa şi a o duce la sediul poliţiei să se împace.

Procurorul de caz a stabilit că agentul Macovei n-a făcut cercetări în dosar, singurul care s-a ocupat de anchetă fiind Gelu Ciofu, care a trimit dosarul la parchet cu propunerea de trimitere în judecată a lui Victor Mihăilescu, sub acuzaţia de vătămare corporală. Că parchetul a fost de altă părere, e cu totul altă discuţie, dar poliţistul şi-a făcut treaba, prin urmare cercetarea împotriva sa s-a finalizat cu NUP (neînceperea urmăririi penale). Constantin Trăsnea n-a fost, însă, mulţumit şi a cerut, din nou reanchetarea cazului, însă nu s-a mai întâmplat nimic spectaculos. Săptămâna trecută a primit un nou răspuns prin care i se comunica, pentru ultima dată, că atât poliţiştii, cât şi Victor Mihăilescu au primit NUP definitiv.

„Procurorul de la Târgu Neamţ mi-a spus că dosarul va fi trimis la arhivă şi acolo va rămâne pentru 6 ani”, a declarat fiica bătrânului. „Şi uite cum în ţara asta, un om în etate e călcat în picioare, nu mai vede cu un ochi, şi după doi ani, în care a trimis adrese şi plângeri şi la Bucureşti, la ministrul de Interne, şi la Piatra Neamţ la poliţie şi la parchet, nimeni nu a fost găsit vinovat. Dacă oricine poate să-ţi dea în cap, să nu te plătească, să te calce în picioare şi să te şi omoare – că a fost un noroc că tatăl meu şi-a revenit şi s-a putut ridica din râpă – şi nu e pedepsit, atunci de ce mai avem poliţie şi justiţie?”

Cristina MIRCEA