Desfigurat de explozia buteliei

ars explozie butelie

* Bucătăria în care s-a produs deflagraţia a fost distrusă în totalitate

 O bubuitură puternică a spart liniştea unei străzi din Dumbrava Roşie, miercuri seara, în jurul orei 21,30. Bucătăria din gospodăria lui Cristian I. (34 de ani) a sărit în aer, iar bărbatul a fost desfigurat de explozia buteliei. Culmea este că accidentul s-a produs la doar câteva zile după ce comisarii pentru protecţia consumatorilor au amendat mai mulţi comercianţi care puneau în vânzare butelii defecte şi au atenţionat populaţia să aibă mare grijă la manipularea acestor recipiente cu gaz.

Cristian I. a suferit arsuri grave , de gradul III, pe faţă, membre şi abdomen, iar vecinii au fost primii care i-au sărit în ajutor. Oamenii au sunat la 112 şi la casa bărbatului au venit pompierii, echipajul SMURD şi o ambulanţă care a dus rănitul la spital.

„Nu ştim exact ce s-a întâmplat şi cum s-a produs acumularea de gaz în încăpere”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. „Doar bărbatul ştie ce a făcut. Este posibil ca furtunul de racordare a buteliei la aragaz să fi fost vechi şi să fi avut fisuri, este posibil ca bărbatul să nu fi pus o garnitură nouă după ce a schimbat butelia sau se poate ca robinetul recipientului să fi fost defect. Cert este că bucătăria s-a umplut de gaz, focul ardea în sobă şi s-a produs explozia, care nu a fost urmată de incendiu. Suflul a fost, însă, destul de puternic şi a distrus încăperea în totalitate. Proprietarul a avut un pic de noroc pentru că se afla foarte aproape de uşă când s-a produs explozia. Un alt noroc a fost că era singur acasă şi nu au fost mai multe victime”.

Cadrele medicale de pe autosanitară i-au acordat pacientului primele îngrijiri, i-au curăţat rănile şi i le-au pansat, apoi l-au transportat la spitalul judeţean. Doctorii din secţia de chirurgie plastică şi reparatorie au preluat bărbatul, i-au toaletat rănilor şi urmează să decidă dacă este nevoie de grefe de piele şi pe ce suprafaţă.

Evitarea unor accidente de acest tip se poate face simplu, respectând câteva măsuri simple când se înlocuieşte butelia. Prima şi cea mai importantă este montarea unei garnituri noi, pe care producătorii au obligaţia de o ataşa pe fiecare recipient. Verificarea furtunului este, de asemenea, importantă, pentru că, în timp, materialul îmbătrîneşte, crapă şi scapă gaz. Niciodată racordul nu se verifică folosind flacără, ci doar apă cu săpun. Orice butelie care are probleme la robinet sau are filetul deteriorat, astfel încât nu se mai poate realiza un racord etanş nici măcar folosind o garnitură nouă, trebuie dusă înapoi la comerciantul de la care a fost achiziţionată şi schimbată.

C.M. , G.N.