„Descinderi“ și „amprentări“ printre elevii din zona Roman

ipj-prevenire01 *Polițistul patruped Max a căutat „infractorii“

Polițiștii de proximitate de la nivelul polițiilor municipale și orășenești și colegii lor care activează în mediul rural au fost prezenți în școlile de pe raza lor de competență unde au derulat activități de informare pentru prevenirea disparițiilor de minori de la domiciliu, siguranța pe internet, prevenirea pornografiei infantile și prevenirea traficului de persoane. „Polițiștii criminaliști din cadrul Poliției municipiului Roman au făcut un tur al unităților de învățământ din mediul rural. Sute de copii au urmărit cu sufletul la gură demonstrațiile și exercițiile pentru care a fost dresat câinele de serviciu din rasa ciobănesc german, Max. De asemenea, cei mici au putut observa îndeaproape trusa criminalistică cu dotarea corespunzătoare, au participat la un exercițiu ce a presupus amprentarea lor, ceea ce le-a stârnit și mai mult curiozitatea și au adresat multiple întrebări specialiștilor atât despre meseria de polițist în general, dar mai ales despre specificul muncii de polițist criminalist. Elevii prezenți au răsplătit efortul depus de Max cu râsete, aplauze și chicoteli“, a precizat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Cum să nu devii victimă a traficanților de persoane și a proxeneților

Tinerii de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu“ din Borca au aflat, în cadrul săptămânii prevenirii criminalității“, cum se pot feri de a deveni victimele traficanților de persoane și a proxeneților.

Marți, 27 septembrie, în Ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor, polițiștii de prevenire în colaborare cu partenerii și reprezentanții Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu“ din Borca (profesori diriginți, profesor-consilier educativ, psiholog școlar) au derulat o activitate în fața a 100 de elevi din clasele a-X-a și a XII-a cu tema „6 pași pentru a nu deveni o victimă a traficului de persoane“. Informațiile au fost punctate cu studii de caz și mărturii de-a dreptul dramatice ale victimelor, având ca scop sensibilizarea comunității asupra pericolelor și tragerea unui semnal de alarmă asupra factorilor de risc din mediul rural (zona predilectă a racolatorilor) și consecințele victimizării tinerilor în astfel de situații.

Au mai fost dezbătute aspecte ce țin de siguranța în mediul online precum și principiile educaționale și psihologice pentru a preveni sau interveni în astfel de situații. La finalul sesiunii, elevii care în curând absolvă liceul au aflat despre oferta educațională a școlilor MAI, despre profesia de polițist, informații oferite de polițiști în cadrul campaniei naționale „Și TU poți deveni POLIȚIST!“.

Despre delincvența juvenilă

Luni, 26 septembrie, în prima zi din campania „Săptămâna Prevenirii Criminalității“, ajunsă la a XI-a ediție, polițiștii de proximitate au desfășurat acțiuni în școlile aflate în competență, cu proiecții de filmulețe și spoturi educativ-preventive despre delicvența juvenilă. Polițiștii de prevenire au derulat o activitate informativ-preventivă în mijlocul a 200 de elevi din clasele a-IX-a și a-XII-a din cadrul Liceului Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamț cu dezbatere pe tema „delincvenței juvenile în unitățile de învățământ, cauze și condiții favorizante, modalități de prevenire a acestui tip de comportament“, precum și exemplificarea unor cazuri în care minorilor implicați în fapte antisociale le-au fost aplicate măsuri de coerciție. La această activitate a fost invitat și un specialist din cadrul CEPCA. Neamț care a explicat elevilor prezenți care sunt riscurile asociate deținerii și consumului de substanțe interzise.

În plus, elevii au avut posibilitatea de a testa o pereche de ochelari special confecționați pentru a experimenta starea pe care o induc alcoolul și drogurile, ceea ce i-a ajutat să conștientizeze cât sunt de periculoase prin faptul că scad capacitatea de concentrare, creează dezechilibru, amețeală, denaturarea stării de luciditate, accidente sau chiar comitere de infracțiuni.

Ieri, campania a avut ca temă prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, activitatea derulându-se la Colegiul Tehnic de Transporturi din Piatra Neamț și la Centrul de zi pentru persoane vârstnice de la Bodești.

Cristina IORDACHE