Descinderi la 13 gatere în judeţul Neamţ

gatere 1*Echipaje de poliţie, inspectori silvici, inspectori antifraudă, comisari de la garda de mediu şi jandarmi au făcut percheziţii la 5 firme de exploatare a lemnului din zona Piatra Neamţ

 

Amplă acţiune de control la gaterele din Piatra Neamţ, Roznov, Săvineşti, Borleşti, Tazlău şi Pângăraţi a avut loc ieri dimineaţă sub coordonarea Poliţiei Române. Echipe formate din 26 de poliţişti, 14 inspectori silvici, 16 inspectori antifraudă fiscală , 6 comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi 18 jandarmi au descins în acelaşi timp la 13 sedii şi puncte de lucru a celor 5 societăţi comerciale vizate de această acţiune de control. “Este o acțiune de prevenire și combatere a ilegalităților din domeniul silvic, coordonată de către Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală , în care sunt angrenați polițiști din cadrul IPJ Neamț de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, de la Serviciul de Ordine Publică și Serviciul Arme Explozibili și Substanțe Periculoase, precum și lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Echipele au mers inclusiv la punctele de exploatare a masei lemnoase pe care aceste societăţi le deţin, precum şi la depozitele de cherestea şi la gaterele care prelucrează masa lemnoasă. Pentru reuşita acţiunii, s-a dispus ca inspectorii antifraudă, comisarii Gărzii de Mediu şi cei de la ITRSV să fie din alte judeţe, în timp ce funcţionarii nemţeni au primit dispoziţii pentru a efectua controale la firmele din alte judeţe. “Nu am informaţii despre controlul din Neamţ, salariaţii noştrii s-au deplasat în alte judeţe”, a declarat inginerul Daniel Coroamă, şeful ITRSV Suceava. La rândul lui, comisarul şef Iftimie Petrariu a declarat că echipa de comisari ai Gărzii de Mediu Neamţ a derulat controlul la firmele din Harghita. Scopul acestei ample acţiuni este de a verifica întreg circuitul comercial al activităţii de exploatare a lemnului, după cum a precizat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Antifraudă Fiscală, în vederea depistării cazurilor de evaziune fiscală.

 

*Descinderi la 82 de locaţii din 11 judeţe

 

Percheziţii au avut loc ieri în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti, la 80 de adrese. Acţiunea se desfăşoară sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Vizate au fost societăţile comerciale din domeniul exploatării lemnului din judeţele Vrancea, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Argeş, Buzău şi din Bucureşti. La activităţi au participat şi specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, respectiv ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi Vânătoare din subordine. Echipele de control au descins simultan la 82 de locuri, mai exact la sediile sociale, la puncte de lucru, partizi (puncte de exploatare a masei lemnoase), depozite şi gatere din cele 11 judeţe şi din municipiul Bucureşti, se arată în comunicatul IGPR. Sunt vizate activităţile desfăşurate de peste 40 de societăţi comerciale cu obiect de activitate în exploatarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea lemnului, precum şi mai multe persoane fizice. La această acţiune au participat 200 de poliţişti, 150 de inspectori silvici, 140 de inspectori antifraudă fiscală din cadrul D.G.A.F., 66 de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi 230 de jandarmi. Este verificat tot traseul parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente la firmele vizate.

Cristina IORDACHE