Deputatul Moisii, Comisia de Apărare: ”Ne gândim la reluarea stagiului militar, obligatoriu sau voluntar”

Deputatul Constantin Moisii, general în rezervă și membru în Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în comisia pe care o reprezintă se dezbate un posibil proiect de lege privind reluarea stagiului militar, obligatoriu sau voluntar. Proiectul este discutat, printre alții, cu generalui Dobrițoiu, fost ministru al Apărării dar și deputatul Emacu, fără a i se fi dat, încă o formă concretă.

”Aces subiect se dezbate în urma îndelungatelor discuții cu cetățenii, dar, mai ales, în urma unui sondaj de opinie efectuat în rândul populației, în urma căruia a rezultat un procent de 70% în favoarea reluării stagiului militar”, a declarat deputatul.

Subiectul, care  a generat numeroase controverse prin reacții pro și contra, nu ține doar de expresia voinței populației, chiar dacă ea reprezintă 70 la sută, potrivit sondajului. ”Ținem cont și de situația geo-politică actuală, dar și din punct de vedere educațional. Am fost la Riga, într-o delegație, și vreau să vă spun că toată țările baltice au revenit la acest stagiu militar”,a precizat deputatul.

Inițiativa, care se dorește a fi promovată în sesiunea parlamentară viitoare, nu va prevedea, neapărat, obligativitatea, cel puțin nu așa este gândită definitiv în acest moment. De exemplu, Moisii ar merge pe modelul englezesc – voluntariatul, în timp ce alți parlamentari gândesc o obligativitate de curriculum vitae, de 3-4 luni: să nu accezi într-un post important fără să fi efectuat acest stagiu militar.

Mai în glumă, mai în serios, Constantin Iacoban a intervenit în stilul său, amintind-și de un anumit personaj din Piatra Neamț, care, prin anii 1993-1994, și-a scos certificat de nebun ca să nu fie luat în armată: ”Acum e polițist!”, a râs Iacoban, care a precizat că, fără acest stagiu militar, de exemplu, în America, nu ești primit în nici un post cheie: ”Ajungi să lucrezi într-o funcție în administrație, să răspunzi, de exemplu, de situații de urgență, ești prefect să zicem, dar tu n-ai ținut o armă în mână și nu știi nici gradele”, a precizat șeful CJ.

M.O.T.