Deputatul Liviu Harbuz: ”Albina românească este pe cale de dispariție!”

harbuz foto*România trebuie să urmeze exemplul altor state care își protejează genetica apicolă!

Deputatul colegiului 3 Neamț, Liviu Harbuz, membru în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, a avut, marți, o ședință de lucru la sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) din București.

Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, și Cristina Mateescu, director general ICDA, le-au prezentat parlamentarilor situația materialului genetic apicol național, mai exact a singurei rase românești de albine, albina carpatină.

România mai are doar 1.200 de familii de albine de elită, cu genetică pură, cu performanțe superioare selecționate și care furnizează material genetic pentru stupinele de multiplicare din întreaga țară.

 Aducerea în România a unor rase noi de albine sau hibrizi riscă să conducă la alterarea, chiar pierderea în timp a albinei carpatine. După spusele președintelui ACA, domnul Ioan Fetea, ar fi vorba de 5-6 ani până când România va rămâne fără propria genetică pură, așa că se impun măsuri de sprijin pentru păstrarea și protejarea singurei rase autohtone de albine”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

 ”Nu suntem singura țară care se confruntă cu acest fenomen, însă alte state au luat deja măsuri de monitorizare și control privind intrarea în țară a materialului genetic străin și au prevederi legale clare pentru a reglementa această activitate”.

 Pe această temă s-a luat în discuție  și reducerea procedurii de înregistrare a crescătorilor care dețin un efectiv mic de albine, până la cinci stupi, și care produc pentru autoconsum.

”Este îngrijorător că, dacă în Europa, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de două kilograme de miere, la noi, acesta este de doar 0,5 kilograme, o stare de fapt care sper să se schimbe până la finele acestui an odată cu aplicarea, de la 1 iunie, a TVA-ului redus de la 24% la 9% pentru comercializarea mierii. Este o măsură importantă de sprijinire a sectorului apicol, a apicultorilor români, ajutându-i să concureze la raft cu mierea de import, adică să își valorifice munca în țară și să nu mai fie obligați să trimită la export jumătate din tot ceea ce produc”, a precizat Harbuz.

M.O.T.