Deputatul ex-colonel Moisii trage un semnal de alarmă

moisii
“Poliția, încotro?”

Parlamentarul nemțean Constantin Moisii trage un semnal apăsat de alarmă cu privire la eficiența și imaginea Poliției Române.
Membru al Comisiei de Apărare și (mai nou) al Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaților, dar având în spate o carieră de 30 de ani ca ofițer activ în Poliție (a avut gradul de colonel și funcția de șef al Poliției Rutiere Neamț), deputatul a subliniat că acest semnal nu este o simplă declarație politicianistă, ci un fel de strigăt de disperare al cuiva care cunoaște foarte bine sistemul și din interior.
„La începutul sesiunii parlamentare voi depune o interpelare la adresa ministrului de Interne și a șefului Poliției. Ca ales al cetățenilor sunt îngrijorat de climatul de siguranță care se deteriorează de la o zi la alta. Ca fost polițist sunt la fel de îngrijorat de mecanismele acestei instituții care, uneori, par fără eficiență, de statutul tot mai vulnerabil al lucrătorului de Poliție, de resursele tot mai sărace pe care polițistul le are la dispoziție”, spune Moisii.
“Din analizele personale făcute de mine și de specialiștii cu care m-am consultat, rezultă- și asta voi cere ministrului și șefului IGPR – că se impune de urgență luarea unor măsuri. Principalele ar fi: suplimentarea unor funcții operative, executarea de verificări aplicate care să arate care polțiști lucrează efectiv pentru cetățean și care posturi mai funcționărești pot fi transformate în operative, renunțarea la practica oarecum comunistă de rotație a cadrelor în exces. Eu sunt de acord că un polițist poate să-și schimbe locul de muncă din motive personale, sau e avansat sau pentru a-l proteja de anumite legături care dau de bănuit. Dar a devenit un fel de concurs de masă mutarea polițiștilor de ici – colo”, punctează deputatul PPDD-ist.
Constantin Moisii cere, de asemenea, ca moralitatea și competența să nu mai fie doar principii declarative în funcționarea acestei instituții și – atenție! – „depolitizarea imediată a Poliției, anularea implicării factorului politic în numiri, avansări pe funcții, organizare de concursuri”.
Un alt sector de interes al semnalului de alarmă tras de deputatul nemțean este Poliția Rurală: “Cer suplimentarea imediată a numărului de agenți de la secțiile de poliție rurale, de la posturile comunale. Solicit mărirea cotei de benzină alocată autoturismele de serviciu și, de asemenea, suplimentarea altor resurse, dotarea corespunzătoare a acestor structuri pentru ca polițistul să aibă la îndemână mijloace cu care să-și facă datoria, să apere cetățeanul de fărădelege. Din discuțiile pe care le-am avut de atâtea ori cu cetățenii din Colegiul 3 Neamț pe care îi reprezint rezultă că își doresc să nu mai aibă această stare de nesiguranță generată de faptele antisociale tot mai dese. A crescut numărul de fapte cu violență, a crescut numărul furturilor din locuințe. Sunt convins că și polițiștii vor să fie mai eficienți, dar trebuie să aibă și mijloace cu care să-și facă treaba. Iar polițiștii care nu respectă această nobilă meserie, nicio problemă, să plece, sistemul să fie mai eficient în a se autocurăța”.
Rămâne de văzut ce ecou va stârni, din partea celor responsabili cu organizarea și dotarea Poliției, interpelarea deputatului Moisii. Dincolo de calitatea actuală de ales sau de cea de fost polițist, Moisii spune, până la urmă, lucruri pe care le văd și le cred majoritatea cetățenilor din Neamț și din țară.

Daniel VINCA