Deputatul Arsene: USL mai funcţionează în unele judeţe

arsene_resize

*”PSD este cea mai important forţă politică din Neamţ”, spune liderul organizaţiei judeţene

Reporter – Suntem în Ajun de Paşte şi în ajun de alegeri europarlamentare. Perioadă de liniştire spirituală dar şi de pregătiri pentru o importantă bătălie politică despre care se spune că e avanpremiera luptei decisive de la finele anului, pentru Cotroceni. Care e atmosfera în sânul organizaţiilor PSD Neamţ care, în ultimul timp, au cam fost bombardate cu diverse informaţii contradictorii sau au urmărit dispute care le-au generat multe întrebări.

 

Ionel Arsene – La PSD Neamț atmosfera este foarte bună. Ne bucurăm de această perioadă de pauză  înainte de alegerile europarlamentare, dar suntem cât se poate de pregătiți pentru ce urmează. În acest moment, Partidul Social Democrat este cea mai importantă forță politică din județul Neamț, cu 57 din cei 83 de primari ai județului. În plus, foarte mulți dintre colegii mei au experiența multor alegeri. Iar cei care n-o au, par ambițioși și dornici să demonstreze că pot obține rezultate foarte bune. De aceea, mă aștept să obținem rezultate peste medie. Împreună cu colegii mei vom asigura o coordonare cât mai bună pentru a folosi cu eficiență maximă dorința de muncă, experiența și ambiția colegilor mei mai tineri. Avem tot ce ne trebuie pentru a reuși.

Având experiența mediului de afaceri, mi-am dorit să reușesc să imprim PSD Neamț dinamism și o cultură organizațională care să pună în prim-plan rezultatele. Acesta este examenul nostru și, în plus, testul care ne va ajuta să ne calibrăm pentru alegerile prezidențiale.

Cât despre informațiile contradictorii sau așa-zisele dispute, explicația este cât se poate de simplă: nu sunt reale. Pot să înțeleg, însă, de ce apar pe piață aceste zvonuri. Când urmează să te confrunți în alegeri cu o forță politică atât de puternică, mă refer la PSD Neamț, iar partidul tău pierde constant procente în intenția de vot, din disperare, lansezi în spațiul public orice fel de informație pentru a încerca să-ți mai slăbești adversarul. Eu le doresc celor care fac aceste eforturi putere de muncă și răbdare de fier, pentru că, în mod evident, nu vor reuși prea curând ceea ce și-au propus.

 

Rep. – USL a câştigat cu un scor zdrobitor dar a oferit un spectacol jalnic în ultimele zile de existenţă a Alianţei. Ştiu că veţi spune că de vină sunt „ceilalţi”. Totuşi, ce vă reproşaţi, pe acest subiect, dumneavoastră, cei din PSD?

 

I.A. – Haideți să clarificăm acest subiect. Nu USL a oferit un spectacol jalnic. Uniunea Social Liberală a fost cea mai bună construcție politică a ultimilor ani. Din păcate, orgoliile și interesele electorale ale unora dintre liderii PNL au dus la ruperea ei. Tot ei sunt cei care îl ultimele zile ale USL au practicat un joc ciudat, prin care încercau să-i facă pe oameni să creadă că partidul liberal face tot ce se poate ca să țină alianța în viață. Vă spun sigur că nu știau cum să scape mai repede din USL. Ce promisiuni, ce alegători, ce interes public… Nu, oamenii erau clar deciși să încheie cu alianța. Culmea este că n-aveau curaj să-și asume lucrul ăsta și ieșeau la declarații ca să ne convingă de bunele lor intenții.

Nu cred că PSD are ce să-și reproșeze pe acest subiect. Noi ne-am făcut datoria corect față de colegii noștri de alianță. Premierul a afirmat în mod repetat că e nevoie de liberali în alianță și așa este. Dar cea mai bună dovadă a faptului că PSD dorește să aibă, în continuare, o alianță cu PNL este faptul că în multe județe USL încă funcționează.

 

Rep. – În Neamţ, pe ceea ce presa a denumit “bâlciul de la CJ” a fost pace 5 minute – cât a fost votat bugetul judeţului. Dând deoparte orgolii, patimi, persoane, simpatii sau antipatii personale şi strict pe principii, care este soluţia tehnică pentru o dezbatere echilibrată în cea mai importantă instituţie a administraţiei nemţene?

 

I.A. – Nu există soluții “tehnice” în politică. Principiul de funcționare al oricărei instituții publice trebuie să fie interesul public. De asta există Consiliul Județean, ca să administreze pentru binele cetățenilor. Din acest motiv, este nevoie de o conducere a acestei instituții care să țină cont de opinia majorității consilierilor județeni și să nu încerce să-și impună punctul de vedere în mod autoritar. Așa se obține o dezbatere echilibrată, ascultând toate punctele de vedere. Or, dacă acest lucru nu se întâmplă, colegii mei ce ar trebui să facă? Ei au un mandat de patru ani pe care l-au obținut în 2012. În curând vom ajunge în 2016 și oamenii îi vor opri pe stradă să-i întrebe “tu ce-ai făcut pentru mine în Consiliul Județean?”. Nici unul dintre ei nu vrea să ajungă în situația în care să explice de ce n-au reușit să facă ce au spus că vor face. Și îi înțeleg foarte bine. De aceea sunt de acord cu ei și îi încurajez să ia cele mai bune decizii pentru nemțeni.

 

Rep. – Care sunt, în acest moment, principalele 3 puncte tari ale organizaţiei PSD Neamţ? Dar cele 3 puncte unde mai aveţi de construit ca organizare?

 

I.A. – Puncte tari? Unul dintre ele este echipa. Colegii mei din conducerea PSD Neamț sunt politicieni foarte buni, cu experiență care pot gestiona foarte bine orice eveniment politic sau campanie electorală. Cred că am reușit să închegăm o echipă foarte bună la PSD Neamț, împreună cu membrii organizației noastre, care sunt niște oameni extraordinari. Al doilea dintre punctele tari este organizarea. În mod tradițional, PSD este văzut ca un partid bine organizat. Nici noi la Neamț nu facem notă discordantă din acest punct de vedere. Și poate cel mai important dintre punctele noastre tari este relația cu cetățenii. De asta tot spun că trebuie să avem în vedere în tot ce facem interesele nemțenilor. La fel de important, trebuie să comunicăm rezultatele activității noastre și cred că am reușit să facem acest lucru.

Nu cred că PSD Neamț are puncte slabe la capitolul organizare. Totuși, în mod evident, lucrăm constant la îmbunătățirea relațiilor de lucru și la reacția noastră la evenimentele în desfășurare. De exemplu, 57 de primari înseamnă o zonă foarte mare de acoperit pentru comunicare și coordonare. Dar aici intervin oamenii noștri cu experiență. Cred că vom reuși să obținem un mix foarte bun între membrii cu experiență și cei tineri, care vor să reușească. Pentru mine, aceasta este combinația ideală în cadrul unei echipe.

 

Rep. – Lăsăm deoparte politica. Ce înseamnă pentru familia Arsene, sărbătorile de Paşte din 2014?

 

I.A. – Recunosc, așteptam cu nerăbdare perioada aceasta. Am nevoie de timpul petrecut cu familia. Politica înseamnă, de mult ori, mult stres și un program de lucru prelungit. De fiecare dată când am ocazia, încerc să stau câteva zile doar cu soția și fiul meu. Sunt mult mai liniștit după aceste perioade. În plus, am ajuns la vârsta la care îmi dau seama, uitându-mă la fiul meu, că timpul trece foarte repede. Vreau să profit cât mai mult de zilele libere pe care le petrecem împreună.

Ultimele săptămâni au fost foarte încărcate emoțional și pentru mine, și pentru ei. Nemțenii au fost martorii unui atac mizerabil la adresa mea, fără precedent. Sincer, nu-mi imaginam că se va ajunge vreodată la așa ceva. Cât de tare să urăști un om încât să încerci să-l murdărești în halul ăsta, fără să ții cont cât de mult rău faci familiei lui? Ce oameni fără suflet au putut să imagineze mizeria asta? Îmi pare foarte rău că soția și fiul meu au trebuit să treacă prin așa ceva, să sufere din cauza faptului că eu sunt în politică. Totodată, le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în această perioadă și mi-au transmis gândurile lor bune. Am fost copleșit de reacția puternică de solidaritate. E foarte important să fii susținut în momentele grele. Pentru mine a fost o confirmare a faptului că fac bine ceea ce fac în politică și un imbold să trec mai repede peste această perioadă și să-mi urmăresc obiectivele în continuare.

 

A consemnat Daniel VINCA