Deputații nemțeni au fost înlocuiți în comisiile Consiliului Județean

Doi dintre parlamentarii nemțeni PSD, foști consilieri județeni, au fost înlocuiți la începutul săptămânii, în adunările generale ori comisiile de specialitate în care reprezentau Legislativul nemțean. Astfel, deputatul Dan Andrușcă (foto), acum membru în Comisia de Industrii și Servicii în Camera Deputaților, a fost înlocuit din cele 3 funcții: în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț – de Ana Axintoaie, cu 26 de voturi ale consilierilor județeni. Liberalii, care veniseră și ei cu o propunere, nu au putut îndeplini una din condițiile exprese ale legii, aceea ca persona propusă să aibă funcția de economist. În Adunarea Generală a Asociației Grupul de Acțiune Ceahlău (GAL), acolo unde Consiliul Județean are calitatea de membru fondator, a fost desemnat Gabriel Dan Pavăl, cu 20 de voturi. Consilierul Gheorghe Triboi, PNL, a obținut 12 voturi. În Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest“ a fost înlocuit cu Ioana Gianina Bulai (PSD), cu 21 de voturi, la concurență cu Mihai Doru Stoica, susținut de doar 10 voturi. În această asociație, constituită la nivelul Regiunii N-E, Consiliul Județean Neamț are dreptul la doi reprezentanți, dintre care unul de drept – președintele în funcție.

În Comisia de Orientare Școlară și Profesională, constituită la nivelul județului, Dan Vasile Constantin (PSD) a obținut 20 de voturi, iar Gabriela Banu (PNL), 12. Cam necunoscută în Neamț – poate și pentru că se adresează strict unui domeniu, chiar dacă mai larg – comisia face parte din Centru Județean de Resurse și Asistență Educațională.
În locul senatorului Dan Manoliu, în Consiliul de Administrație al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Roman a fost votat Gabriel Vasile Luncanu (PSD).

Șase consilii consultative la nivel de județ

Începând din această săptămână, au devenit funcționale, cel puțin pe hârtie, prin aprobarea lor marți, în ședința de Consiliu Județean, șase consilii consultative, inițiate de președintele CJ, Ionel Arsene, ca fiind „structuri fără personalitate juridică și care vor funcționa pe bază de dialog“. Toate aceste consultări se vor face în domeniile educație, tineret, turism, sănătate, oameni de afaceri și cultură. Potrivit regulamentelor aprobate, în aceste consilii trebuie să se regăsească reprezentanți din fiecare domeniu, de regulă specialiști, oameni care cunosc probleme sistemului pe care îl reprezintă și care să nu vorbească pe lângă subiect la aceste întruniri. Un astfel de organism va avea trei reprezentanți din Consiliul Județean, dintre care doi președinți de comisii și președintele Consiliul Județean ori o persoană pe are acesta o desemnează. Evoluția unor astfel de parteneriate între administrație și societatea civilă ar trebui să ducă – și timpul va demonstra dacă așa se va întâmpla – la crearea unui cadru instituțional.

Centrul „Carmen Saeculare“ a preluat o parte din bunurile Târgului de Crăciun

Câteva din bunurile care au putut fi văzute la prima ediție a Târgului de Crăciun, mai puțin căsuțele, au trecut în administrarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, aflat în subordinea Consiliului Județean. Este vorba de 54 de butoaie de lemn, folosite ca mese, fiecare în valoare de 400 de lei, o poartă iluminată, din structură metalică, în formă de inimă, în valoare de 26 de mii de lei, scaunul, de asemenea iluminat, pe care stat Moș Crăciun, de 9.700 de lei și cei 6 îngeri îndrăgostiți, din lumină albă, care au costat 25 de mii de lei. Toate aceste bunuri fac parte din domeniul privat al județului Neamț și vor fi utilizate cu aceeași ocazie și în același scop, la Târgul de Crăciun din 2017.

Iazul și două anexe din stațiunea Bălțătești au fost casate

Marți, au fost aprobate casarea și scoaterea din funcțiune a iazului și a două anexe de gospodărie din stațiunea Bălțătești aflată în administrarea Consiliului Județean Neamț. Dobândite în anul 1993, valoarea totală de inventar a acestora este de 195.319 lei. Potrivit consilierilor județeni, „aceste bunuri sunt într-un stadiu avansat de uzură fizică și morală iar continuarea exploatării lor este imposibilă și nejustificată“. Ele au fost inventariate în 2016, când s-au făcut și propunerile de scoatere din uz și din evidențele contabile. (M.O.T.)