Depozit de cauciucuri din Săvineşti în flăcări

isu 1*27 de pompieri cu cinci autospeciale şi autoscară au intervenit la dezastru

Aceasta a fost tema exerciţiului desfăşurat luni, la ora 13, de forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ la un depozit de cauciucuri din comuna Săvineşti. La faţa locului, s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri şi paramedici, cu autospeciale de stins incendii şi de descarcerare pentru a pune în practică scenariul exerciţiului. „Potrivit conceptului, la ora 13, un angajat al unui depozit de cauciucuri din localitatea Săvineşti a anunţat prin apel la 112 că a izbucnit un incendiu violent, care se manifestă pe 30% din suprafaţa obiectivului, în urma căruia doi dintre angajaţi, în încercarea de a stinge incendiul, au rămas surprinşi în interiorul construcţiei”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, .

La locul indicat s-au deplasasat doi ofiţeri şi 25 de subofiţeri din cadrul  Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD, o autospecială pentru evacuarea fumului, gazelor şi pentru iluminat şi autoscara. La sosirea militarilor, alţi cinci angajaţi acţionau pentru stingerea incendiului, folosind un stingător portabil şi apă de la hidranţii interiori.

Militarii au acţionat, în primă-fază, pentru salvarea celor doi angajaţi, pe care i-au evacuat din construcţie, intoxicaţi cu fum, şi realizarea dispozitivului pentru evacuarea fumului dens din incintă, care scădea vizibilitatea. Cei doi angajaţi au fost preluaţi de paramedici, care le-au acordat primul ajutor calificat şi i-au transportat la spital.

Acţiunile pompierilor militari au continuat cu operaţiuni pentru stingerea incendiului, atât prin interior, refulând apă de la autospecialele de stins incendii, pe trei direcţii, cât şi la acoperiş, folosind autoscara. Alimentarea autospecialelor s-a realizat de la hidranţii subterani din zona depozitului.

„Exerciţiul a avut ca scop antrenarea pompierilor militari în condiţiile specifice obiectivului, evaluarea activităţii personalului de pe locul de muncă şi instruirea acestora pentru o primă-intervenţie eficientă, fiind ştiut faptul că o acţiune rapidă a angajaţilor poate reduce semnificativ pagubele ce ar putea fi produse într-o situaţie reală”, a mai spus ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

Cristina IORDACHE