Demisii și reduceri de agamani la Apa Serv și Troleibuzul

24/03/2016

Agamani*Din cei 11 consilieri județeni plătiți pentru că fac parte din Adunarea Generală a Acționarilor Apa Serv au mai rămas doar 3 * La Troleibuzul au fost păstrate mai multe sinecuri, agamanii păstrați fiind în număr de 5

Începând de ieri, două dintre societățile comerciale ale Consiliului Județean, Apa Serv și Troleibuzul, au un număr redus cu peste jumătate de agamani din partea Consiliului Județean.

Reducerea reprezentanților AGA la societățile comerciale a fost un proiect de hotărâre introdus de președinta Emilia Arcan, care a suplimentat ordinea de zi inițială. Numărul de agamani la Apa Serv s-a redus la 3, nu după unele dezbateri, propunere susținută de Dan Constantin „în urma numeroaselor semnale din presă“, spune el. „Și nu numai“, adaugă președinta. La Troleibuzul au rămas 5 din 11.

Vicepreședintelui Dan Vasiliu Moise nu prea i-a convenit această reducere, care, în opinia sa, aduce mai mult a desființare. „Nu trebuie să le desființăm – răspunde, repede Dan Vasile Constantin – avem voie să reprezentăm, în calitate de consilieri județeni, cu minimul de 3, până la plenul Consiliului Județean“.

Printr-o nebănuită consonanță, și liderul de grup al liberalilor, Cristian Tapalagă, a fost de acord cu cea mai vocală voce a social-democraților, Dan Constantin, în condițiile în care cele mai aprige meciuri se dădeau între cei doi: „Cred că este pentru prima oară când eu și colegul meu Dan Constantin suntem pe aceeași lungime de undă, chiar voiam să fac și eu acest amendament, cu 3 agamani, cred că a răsuflat pe undeva“, a spus Cristian Tapalagă.

Cum era de prevăzut, reducerea numărului de reprezentanți ai adunărilor generale ale acționarilor ar duce la reducerea numărului de membri în consiliile de administrație, cel puțin în opinia consilierului Miron Tudorel, care este de părere că „dacă tot se reduce numărul la AGA atât de mult, aș dori ca și agamanii care sunt în continuare să reducă CA-rile la numărul de 5, respectiv 3 la Apa Serv“.

Parcă cel mai afectat de această reducere, Neculai Pușcașu (PSD) a spus, destul de răspicat, că la comisia de buget, de unde el face parte „s-a exprimat acordul să fie redus numărul de la 11 la 7, de la 7 la 5, apoi de la 5 la 3. Ultimul venit pleacă primul, eu sunt ultimul, dar eu consider că în cele trei luni câtam fost acolo, mi-am făcut datoria“.

Pușcașu s-a arătat supărat mai ales pe o parte a presei, care l-ar fi cam luat în colimator și a ținut să precizeze, mai ales pentru cetățenii din Piatra Neamț, că mandatul său în AGA Apa Serv a fost executat corect, dar că „De dimineață, luați act! – a spus Pușcașu din ce în ce mai afectat – eu mi-am dat demisia de la AGA Apaserv. Să dea Domnul ca cei 3 care vor fi să rezolve așa cum și-au dorit sau cum tebuie, să-și rezolve treburile, dar populația din Piatra Neamț este vitregită de modul cum decurg treburile la această societate. Aici sunt profesioniști, dar păcatul mare este că nu se gestionează cum trebuie cele ce trebuie să se petreacă acolo“.

A fost prima demisie anunțată.

Imediat, un alt consilier, tot PSD, colonelul Vasile Muraru, și-a dat și el demisia, evient, în stilul milităresc consacrat: „Consider că ceea ce s-a întîmplat între 9 și 13 martie este un eveniment foarte neplăcut. Și eu îmi dau demisia din AGA!“, după care a adăugat: „Vreau ca exemplul meu să fie urmat de dl. director al societății Apa Serv, Cătălin Dughir“.

Imediat, au urmat alte două demisii, ambele de la PSD, Vasile Nica: „Nu vreau să fiu părtaș la așa ceva, îmi dau demisia“ și Bogdan Onu, cu un simplu anunț.

Odată reduse la trei, respectiv cinci consilieri, adunărie generale ale celor două societăți nu-și vor exercita mandatul cu restul de 7 consilieri rămași la Apa Serv sau cu cei 11 de la Troleibuzul. Practic, într-o altă ședință de Consiliu Județean, se va lua act de încetarea calității de membru AGA a celor care au rămas și se vor numi alți consilieri „posibil alții, posibil și dintre ei care sunt și acum, dar oricum, altă hotărâre“, a spus Dan Constantin, care se gândește, a adăugat el pentru Ziarul Ceahlăul, să-și dea și el demisia din AGA. Alături de Miron Tudorel, sunt singurii doi pesediști rămași în AGA Apa Serv.

Mariana OLTEAN TUDOSE