Delia Zaharia a confirmat la Internaționalele României

Înotătoarea pietreană, Delia Zaharia, de la clubul Delmadi Piatra Neamț, a fost cea mai bună sportivă la categoria ei de vârstă, la juniori, în probele de 50, 100 și 200 de metri bras, la Campionatele Internaționale de Natație ale României. Eleva antrenorului Adrian Zaharia a reușit un concurs excelent în cele 3 probe de bras, stilul favorit, reușind să se califice în finala A, la 200 de metri, alături de adversare mult mai experimentate dar și mai mari de vârstă. În finala de la 200 de metri bras, sportiva de doar 14 ani a stabilit un timp de 2 minute și 35 de secunde, obținând astfel un onorabil loc 5. La 100 de metri bras, Delia Zaharia a înotat în finala B cu timpul de 1 minut și 18 secunde, iar la 50 de metri bras, tot în finala B, a stabilit un timp de 36 de secunde și 16 sutimi.

Prin aceste rezultate, înotătoarea pietreană a câștigat detașat concursul la juniori, iar performanțele sunt cu atât mai reprezentative, cu cât a înotat într-o companie selecte, alături de sportive puternice din România, Republica Moldova, Ungaria, Franța sau Serbia.

La București, sportiva legitimată la clubul Delmadi a mai înotat în alte 5 probe, 50 de metri liber și spate, 100 spate și 100 fluture, și 200 de metri mixt, unde și aici a scos timpi mult mai buni decât precedentele performanțe. La 200 de metri mixt, proba regină care însumează toate celel 4 stiluri, Delia a prins finala B. În total, la Internaționalele României, Delia Zaharia a înotat în 12 probe și are marele merit  că a fost singura sportivă din județul Neamț invitată să concureze la acest puternic concurs, competiție care a reunit la start sportivi din 10 țări, Algeria, Tunisa, Bulgaria, Franța, Republica Moldova, Qatar, Ungaria, Serbia, Haiti și România.

Fără doar și poate, cel mai mare nume prezent la concursul din capitală, care a avut loc la bazinul „Tolea Grințescu“ din incinta Complexului Sportiv Dinamo, a fost cel al unguroaicei Katinka Hosszu, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, considerată de specialiști una dintre cele mai valoroase înotătoare ale acestei generații. Alături de Katinka Hosszu, la București au concurat și alte nume importante, cum ar fi Nina Rangelova, din Bulgaria, Ahmed Mathlouthi, din Tunisia, dar și românul Robert Glință, calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Deși nu a cucerit nicio medalie, fiind foarte aproape să ia bronzul la 200 de metri bras, Delia Zaharia a demonstrat la București că se anunță una dintre speranțele natației românești la viitoarele întreceri europene, mondiale și chiar olimpice.

„A fost cel mai puternic concurs din cariera mea, am avut un pic de emoții pentru că înotam alături de nume mari din natația mondială, dar cred că m-am descurcat destul de bine. Sunt mulțumit de rezultatele la bras, dar și de timpi scoși la celelalte probe, iar acest concurs din capitală m-a ajutat să capăt și mai multă experiență și asta îmi dă multă încredere pentru următoarele competiții“, a declarat Delia Zaharia.

 

„Viitorul sună promițător pentru Delia Zaharia“

 

Marele merit în descoperirea și pregătirea Deliei Zaharia o are antrenorul Adrian Zaharia, care totodată este și tatăl talentatei sportive de la CS Delmadi Piatra Neamț. Prezent alături de sportiva sa la competiția din capitală, antrenorul pietrean a apreciat rezultatele obținute de Delia Zaharia la acest puternic concurs internațional, care a avut premii în bani destul de consistente.

Reporter: Adrian Zaharia, cum ai caracteriza evoluțiile elevei tale la concursul de la București?

Adrian Zaharia: Sunt foarte mulțumit de rezultatele obținute de Delia la București, mai ales în proba ei favorită, cea de bras, și am cea mai mare bucurie că a concurat alături de elita înotului mondial, mai ales că ea este la început de carieră. A fost cea mai tânără sportivă de la aceste Internaționale și a reușit să depășească sportive mult mai mari ca vârstă dar și cu mai multă experiență. La 200 de metri bras a fost la câteva secunde de a prinde medalie, iar timpii scoși mi-au demonstrat că viitorul sportiv al Deliei se anunță unul foarte bun. Mă bucur de asemenea că a fost prima și singura sportivă din județul Neamț, invitată să participe la un astfel de concurs, iar la vârsta ei, doar 14 ani abia împliniți, să te califici în 4 finale, nu cred că e puțin lucru. Am văzut unde ne aflăm, știm că mai avem de muncit, dar speranțele sunt pozitive și încrezătoare. A fost un concurs tare, au venit nume mari din natația mondială, iar vedeta Katinka Hosszu a venit cu bucătarul personal.

Rep.: Care este programul în perioada următoare?

A.Z.: Urmează o perioadă doar cu pregătire pe plan local, mă va ajuta la antrenamente și fosta mare sportivă Simona Păduraru, de la Bacău. Vom avea două cantonamente centralizate în Turcia, între 18 și 25 august, și Grecia, între 27 august și 3 septembrie, după care naționalele de juniori din toamnă, de la Oradea. Am primit și o invitație de a participa la un concurs în Olanda, deocamdată nu știm dacă vom onora invitația, asta vom stabili în perioada următoare. Până atunci doar pregătire intensă pentru că vrem să creștem treptat intensitatea antrenamentelor și să realizăm timpi mult mai buni față de cei actuali.

 

Se știu promovatele în liga a patra

Ultima etapă din sezonul 2015-2016 al ligii a cincea a decis și cele două formații din seria a doua, care au promovat în eșalonul 4 fotbalistic, după partidele din runda cu numărul 18. Așadar, Vulturul Costișa și Olimpia Grințieș sunt cele două grupări din serie care s-au clasat pe primele două locuri și astfel vor juca din campionatul viitor în liga a patra, alături de Voința Bozieni și Arsenal Văleni din seria întâi, echipe care obținuseră promovarea încă din urmă cu două săptămâni. Vulturul Costișa a câștigat seria a doua cu un total de 43 de puncte, după ce în ultima rundă s-a impus cu 3-0 pe terenul celor de la Ozana Timișești. Olimpia Grințieș s-a situat pe locul al doilea, cu 42 de puncte și a fost marea câștigătoare a seriei, după ce în runda finală a câștigat cu 5-2 duelul de acasă cu Flacăra Brusturi, formație care înaintea ultimei etape se afla pe locul 2 în clasament și care în final l-a încheiat pe 4. O altă pierdantă este Zorile Urecheni, formație care a făcut doar egal în deplasare, 1-1 la Podoleni cu Viitorul, și a încheiat campionatul pe locul 3, cu 40 de puncte. În aceste condiții, Vulturul Costișa, Olimpia Grințieș, Voința Bozieni și Arsenal Văleni sunt cele 4 grupări care din sezonul viitor vor juca în liga a patra, ligă care se dorește a fi mărită la 18 competitoare, față de 16 câte au fost până în prezent. Dacă va fi așa, din eșalonul 4 vor retrograda doar două grupări, ultimele clasate, Unirea Tămășeni și LPS Piatra Neamț. AJF Neamț va stabili în perioada următoare noul format la liga a patra, dar și în cele două serii din liga a cincea.

Rezultate, seria II, etapa 18

Ozana Timișești – Vulturul Costișa 0-3 (0-1)

Steel-Man Târgu Neamț – Voința Dochia 3-3 (1-1)

Olimpia Grințieș – Flacăra Brusturi 5-2 (3-1)

Viitorul Podoleni – Zorile Urecheni 1-1 (1-0)

Teiul II Poiana Teiului – Stejarul Țibucani 0-3, neprezentare

Clasament

1.Vulturul Costișa  18  13  4  1  60-18  43p

  1. Olimpia Grințieș 18 13  3  2  66-29  42p
  2. Zorile Urecheni 18 11  7  0  65-15  40p
  3. Flacăra Brusturi 18 12  4  2  57-18  40p
  4. Ozana Timișești 18 6  2  10  40-53  20p
  5. Steel-Man Târgu Neamț 18 18  6  1  11  38-40  19p
  6. Voința Dochia 18 5  2  11  41-48  17p
  7. Viitorul Podoleni 18 4  4  10  27-58  16p
  8. Stejarul Țibucani 18 3  2  13  19-94  11p
  9. Teiul II Poiana Teiului 18 2  1  15  18-58  7p