Delia Zaharia concurează în week-end la Kosice

07/12/2016

delia4Înotătoarea pietreană Delia Zaharia va participa la finele acestei săptămâni, între 9 și 11 decembrie, la cea de-a doua întrecere internațională din carieră, „Concursul Țărilor Central Europene“, o competiție rezervată echipelor naționale de juniori, care anul acesta are loc la Kosice, în Slovacia. În urma rezultatelor excelente din acest an, sportiva de la CS Delmadi a fost cooptată în lotul național al României, un lot care mai cuprinde 19 înotători, fete și băieți, care se vor întrece în toate cele 4 probe ale natației. La concursul din Slovacia, eleva antrenorului Cătălin Stan va evolua în cele două probe favorite, 100 și 200 metri bras și în funcție de rezultatele pe care le va obține aici, este posibil să facă parte și din ștafeta României. Delia Zaharia a confirmat până acum în proba de bras, unde are mai multe trofee naționale, iar recent, la Novi Sad în Serbia, a bătut recordul vechi de 12 ani în proba de 50 de metri bras.

Sportiva pietreană, însoțită de antrenorul Cătălin Stan, și de antrenorul-coordonator Adrian Zaharia, a plecat încă de ieri la Oradea, unde s-a alăturat celorlalți colegi din lotul național, iar astăzi a făcut deplasarea spre Kosice pentru antrenamentele oficiale înainte de startul concursului.

România este prezentă la Concursul Țărilor Central Europene cu sportivi de la București, Bacău, Cluj, Constanța, Pitești, Hunedoara, Timișoara sau Bacău, iar Delia Zaharia este singura înotătoare din județul Neamț care a fost selectată pentru această competiție.

„Ne bucurăm că antrenorii de la lotul național au cooptat-o și pe Delia Zaharia, în primul rând datorită rezultatelor bune pe care le-a obținut în acest an. Va lupta pentru țara noastră în proba ei favorită, 100 și 200 metri bras, sperăm să aibă timpi buni și să participe și cu ștafeta României. Am plecat încrezători spre Slovacia, ea are experiența concursului din Serbia, se află într-o formă sportivă destul de bună și sperăm să confirme și la Novi Sad. Va fi o competiție destul de grea, fiecare țară din această zonă a Europeni vine cu cel mai bun lot, dar avem încredere în sportiva noastră că ne va reprezenta cu cinste la categoria ei de vârstă, 2002“. a declarat antrenorul-coordonator, Adrian Zaharia.

Pe lângă cei 20 de sportivi, născuți între anii 2000 și 2003, România a mai deplasat 5 antrenori în Slovacia și un maseur. Antrenorul, Cătălin Stan, și antrenorul-coordonator, Adrian Zaharia, nu fac parte din delegația României, însă sunt prezenți în Slovacia alături de Delia Zaharia.

Serbia, o țară care investește în tineri și în sport

Primul concurs internațional a reprezentat și primele performanțe pentru înotătoarea pietreană, Delia Zaharia, care week-end-ul trecut a Campionatele Internaționale ale Serbiei, de la Novi Sad. Rezultatele foarte bune ale sportivei de la CS Delmadi se știu, dar pentru Delia și pentru antrenorul-coordonator, Adrian Zaharia, experiența din Serbia a fost una destul de benefică, pentru că au avut ocazia să facă o comparație despre ceea ce înseamnă natația într-o țară care nu este membră a UE și România.

În opinia antrenorului Adrian Zaharia, noi stăm mai bine în ceea ce privește echipamentele noi din natație, de exemplu costumul de sport, însă sârbii ne-au întrecut de mult în ceea ce privește infrastructura și investițiile pe care le-au făcut în acest sport. „Am rămas plăcut impresionat de ceea ce am văzut la Novi Sad, și asta mi-a întărit ideea că Serbia este o țară care investește în tineri și în sport. Deși ca națiune sunt mult în spatele nostru, mă refer aici că nefiind o țară membră a UE, nu s-a dezvoltat mult în ultimii ani, a avut probleme și cu războaiele interne și cu divizările, dar în ceea ce privește implicarea în sport, ne-au depășit de mult. Spre exemplu, Novi Sad, un oraș nu foarte mare, are două bazine de înot, iar noi ne-am antrenat, înainte de concurs, într-un bazin olimpic. Concursul propriu-zis a avut loc într-un bazin undeva la periferia orașului, un bazin de polo, iar organizatorii l-au făcut pe 10 culoare a câte 25 de metri. Totul cu tabelă electronică, o organizare excelentă a competiției și asta mi-a dat de gândit că noi românii suntem mult în spate. Chiar dacă îi depășim la ceea ce însemnă modern și nou în natație, în ceea ce privește infrastructura, sârbii sunt mult înaintea noastră. La noi în țară nu s-a mai construit de mult un bazin de înot modern, ca să nu mai spunem la noi în oraș. Dar chiar și așa, încercăm să ne facem treaba cum putem mai bine, în condițiile pe care le avem, și vrem să aducem rezultate pentru Piatra Neamț și România cu sportivii noștri. Oricum, cred că Serbia este un exemplu de urmat în ceea ce privește interesul pe care îl are această țară pentru tineri și pentru sport“, a concluzionat Adrian Zaharia.

Handbal

Juniorii III de la LPS luptă la Suceava

Handbaliștii juniori III de la LPS Piatra Neamț vor evolua, începând de astăzi și până sâmbătă, la cel de-al doilea turneu de sală zonal, care va fi găzduit de sala Sporturilor din Suceava. Elevii antrenorilor Adriana și Răzvan Caba fac parte din seria A a campionatului național, iar la Suceava vor avea de disputat 3 partide.

Astăzi, de la ora 16.30, pietrenii vor întâlni liderul seriei, LPS I Vaslui, în timp ce mâine au un meci relativ mai ușor, cu ultima clasată, LPS Botoșani, grupare care până acum a pierdut toate cele 9 partide din campionat.

Sâmbătă, de la ora 10.30, trupa pietreană are din nou parte de un joc destul de dificil, cu formația de pe poziția a treia, CSU Suceava.

Tinerii handbaliști pietreni abordează turneul de la Suceava de pe poziția a doua a clasamentului, până acum ei acumulând 20 de puncte din 9 confruntări și au ca principal obiectiv să își păstreze locul în clasament. „Obiectivul nostru major pentru turneul de la Suceava este cel puțin două victorii, dar dacă băieții se mobilizează și joacă cum au făcut-o până acum, putem obține chiar 3 succese. Avem două meciuri grele cu liderul din Vaslui și cu CSU Suceava, dar nu ne temem de adversari și sperăm să ne facem jocul nostru. Sunt mulțumit de ceea ce a realizat echipa până acum în campionat și ne dorim să încheiem anul pe un loc cât mai fruntaș în clasament“, a declarat antrenorul Răzvan Caba.

Partidele de la Suceava sunt ultimele oficiale din 2016 pentru handbaliștii juniori III de la LPS Piatra Neamț, care până acum au făcut un campionat aproape perfect și sunt în proporție de peste 90% calificați la primul turneu semifinal.

 

Handbal

Turneu la Onești pentru junioarele III de la LPS

Handbalistele junioare III de la LPS Piatra Neamț vor evolua la finele săptămânii la cel de-al doilea turneu de sală al campionatului național, care va avea loc pe teren neutru la Onești. Astăzi, în prima zi de competiție, de la ora 15, elevele profesoarei Carmen Dulgheru vor da piept cu echipa de pe locul 3, LPS Suceava, iar mâine, de la ora 16.30, luptă împotriva fetelor de la CSS Târgu Neamț. Sâmbătă, în ultima zi de concurs, pietrencele au meci de la ora 12.30 cu CSS Bacău, formația de pe locul 4. Din păcate, LPS Piatra Neamț nu se poate baza la acest turneu pentru una dintre sportivele importante din lot, Cristiana Florescu, care zilele acestea s-a operat de apendicită. Deși au avut un parcurs mai greu în acest sezon, junioarele III pietrene au plecat destul de încrezătoare spre Onești.

„Noi ne dorim 3 victorii dacă se poate, dar este destul de greu, mai ales că formațiile pe care le întâlnim sunt apropiate valoric. Va fi greu și pentru că ne va lipsi o jucătoare de bază, dar vom face tot posibilul să avem o comportare onorabilă. Noi suntem în primul an competițional cu această generație, avem majoritatea sportivelor născute în anul 2003, avem și două jucătoare născute în anul 2004, așadar suntem cu un an mai mici ca și vârstă decât celelalte adversare. Noi ne pregătim în mod deosebit pentru sezonul viitor, atunci când vrem să atingem vârful de formă, dar nu neglijăm nici acest campionat. Important e ca tinerele noastre sportive, eleve în clasele a șaptea și a opta, să acumuleze experiență și să crească în valoare“, a declarat antrenoarea Carmen Dulgheru înainte de plecarea spre Onești.

În acest moment, LPS Piatra Neamț se află doar pe locul 6 în clasament, cu 8 puncte, după ce în 9 jocuri au înregistrat două victorii și 7 înfrângeri.