Delegație din Germania în vizită la SIS Săbăoani

Picture8

* Concluzia: activitate benefică pentru comunitate

Proiectul „Reţea de incluziune socială pe piaţa muncii” a debutat, în județul Neamț, în ianuarie 2011 prin înfiinţarea ”Staţiei de Incluziune Socială” Săbăoani. Atunci au fost identificaţi, evaluaţi şi selectaţi 248 de beneficiari, care au solicitat serviciile oferite în cadrul proiectului, în vederea facilitării accesului pe piaţa muncii, respectiv menţinerea în câmpul muncii.

Zilele trecute, o delegație din Germania a vizitat SIS Săbăoani, iar concluzia la care a ajuns ne-a mărturisit-o Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani: ”A venit o echipă formată din 6 persoane, de la ”Caritas” din Germania. Voiau să viziteze una din primăriile care erau implicate în proiectul ”Rețea de Incluziune Socială”. Ne-au ales pe noi, adică SIS Săbăoani. În fața lor s-a făcut prezentarea activității ”Stației de Incluziune Socială” Săbăoani. După care au urmat discuții. Concluzia unanimă: este benefică activitatea SIS Săbăoani pentru comunitate. Certificatele de calificare pe care le-au primit pot fi folosite la nivel internațional. Mai ales că de la noi avem foarte multe femei plecate în străinătate, unde îngrijesc bătrâni și bolnavi din Spania, Italia și din alte țări ale Europei. Pot face această activitate cu pregătirea de specialitate certificată”.

Prin activitatea de formare profesională desfăşurată în cadrul SIS Săbăoani, 147 femei au frecventat cursurile de calificare  drept „îngrijitoare de bătrâni la domiciliu” şi „îngrijitoare copii”. Dintre acestea, 10 beneficiare aflate în situaţia de a-şi pierde locul de munca şi l-au menţinut, iar 14 femei au fost integrate pe piaţa muncii. De asemenea, 41 de persoane afectate de boli, care le influenţează viaţa socială şi profesională, au beneficiat de servicii sociale şi de îngrijire la domiciliu privind îmbunătăţirea stării de sănătate, oferindu-li-se astfel şansa de a se integra ori reintegra pe piaţa muncii.

Tot în cadrul acestui proiect, au primit servicii de consiliere socio-profesională 33 beneficiari dintre care 7 şi-au găsit un loc de muncă. În cadrul activităţii de consiliere, 6 familii cu mai mult de doi copii şi o familie monoparentală au fost sprijinite prin oferirea de servicii, iar 30 de beneficiari, aparţinători ai persoanelor dependente, au fost sprijiniţi în menţinerea locului de muncă, prin oferirea de servicii de consiliere şi îngrijire.

O componentă importantă în cadrul proiectului a fost reprezentată de implicarea voluntarilor în activitățile de acompaniere a beneficiarilor și în cadrul campaniei de promovare a voluntariatului –  ”Un milion de stele”. Pentru buna desfăşurare a activităţii în cadrul proiectului s-a menţinut colaborarea cu diverşi reprezentanţi ai instituţiilor locale, atât pe raza comunei Săbăoani, cât şi în localităţile limitrofe, dintre care amintim: Consiliul Local Săbăoani, respectiv Biroul de Asistenţă Socială Săbăoani, parohiile romano-catolice, cabinetele medicilor de familie, Grădiniţa „Sfânta  Ana” Săbăoani,  Asociaţia Surorile Misionare ale Patimilor lui Isus Butea, Căminul de Bătrâni Gherăeşti.

Având sprijinul autorităţilor locale şi vizând diverse categorii de beneficiari, proiectul „Reţea de incluziune socială pe piaţa muncii” are un rol important şi benefic pentru comunitate.

Tina CONDREA