Defrișările de la Grințieș, sentințe finale

Procesul defrișărilor masive din zona Grințieșului s-a încheiat ieri, prin sentința definitivă a Curții de Apel Bacău.

Judecătorii au dispus față de apelurile formulate de 9 din cei 18 inculpați, dar și de DIICOT Neamț, iar în rejudecare au stabilit o pedeapsă mai mare pentru gateristul Dumitru Galanton, de la 3 la 4 ani închisoare, cu executare și au redus pedeapsa în cazul fostului adjunct al șefului de post Grințieș. Ștefan Măcărescu are de executat 3 ani și 6 luni închisoare, la fel ca fostul lui șef, Valentin Todirică, iar în plus a fost achitat pentru instigare la dare de mită, după ce curtea a stabilit că fapta nu există. „În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p. admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă ICCJ – DIICOT – Biroul Teritorial Neamț și inculpatul M. Ș. împotriva sentinței penale nr. 91/P/29.10.2015 pronunțată de Tribunalul Neamț în dosarul nr. 1747/103/2013.

Majorează cuantumul pedepsei aplicate aceluiași inculpat pentru infracțiunea de tăiere ilegală de arbori prevăzută de art. art. 25 Cod penal raportat la art. 108 al. 1 lit. d și al. 2 lit. a din Legea 46/2008 cu aplicarea art. 5 Cod penal, la 4 ani închisoare. Majorează cuantumul pedepsei principale rezultante la 4 ani închisoare. Pedeapsă de executat pentru inculpatul G. D.: 4 ani închisoare și 1 an pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 al. 1 lit. a teza II , b și c Cod penal anterior.

În temeiul art. 16 al. 1 lit. a Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului M.Ș. pentru infracțiunea de instigare la dare de mită prevăzută de art. 25 Cod penal anterior raportat la art. 255 Cod penal anterior cu aplicarea art. 5 Cod penal întrucât fapta nu există. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului M.Ș. pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art. 248 Cod penal anterior cu referire la art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal, la 3 ani și 6 luni închisoare. Reduce cuantumul pedepsei principale rezultante la 3 ani și 6 luni închisoare. Pedeapsă de executat pentru inculpatul M.Ș.: 3 ani și 6 luni închisoare și 1 an pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 al. 1 lit. a teza II, b și c Cod penal anterior. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate“, se arată în minuta ședinței.

În același timp, Curtea de Apel a respins celelalte apeluri „ca nefondate și în temeiul art. 275 al. 2 Cpp obligă pe fiecare dintre apelanții – inculpați G.D., T.V., C.P.D., B.O., R.I., E.C.E., G.A., M.B. și apelanta – parte responsabilă civilmente SC ROXIDAN SRL să plătească statului câte 500 lei cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 30.01.2017“, potrivit documentului.

*Prejudiciul de 360.000 lei rămâne de achitat

În acest dosar, care a intrat pe rolul instanței în anul 2013, singurul care a rămas cu cea mai mare pedeapsă este pădurarul Paul Dumitrel Caraze, care are de executat 4 ani închisoare prin sentința Tribunalului Neamț. Pe lângă pădurar și polițiști, au mai fost condamnați cu suspendare gateristul Benone Moroșanu, polițistul Ovidiu Bezim, inginerul silvic Ionel Rîcea (de la Ocolul Silvic Poiana Teiului) și alți pioni (Constantin Emil Enache, Adrian Grasu), între care și localnici care au tăiat efectiv copacii. Alți cinci oameni de afaceri din Neamț, Teleorman, Constanța, Argeș și Bacău, care au cumpărat lemnul tăiat ilegal în Neamț, au rămas doar cu daunele de achitat către ANAF.

Astfel, se încheie unul din procesele deschise în Neamț împotriva celor care taie ilegal pădurile. Gruparea „Grințieș“ a fost destrămată de DIICOT Neamț în urma descinderilor pe Valea Muntelui, din luna mai a anului 2012. Faptele din acest dosar au avut loc în perioada 2011-2012, când gruparea a fost destructurată printr-o acțiune amplă a DIICOT Neamț, iar la finele anului 2012 procurorii au trimis în judecată un prim lot de 18 inculpați, pentru restul cauza disjungându-se.

În dosarul încheiat ieri de instanță procurorii au arătat că inculpații s-au asociat pentru a putea, sub oblăduirea pădurarilor și polițiștilor, de a dispune de pădurea Grințieșului după bunul plac. DIICOT Neamț a stabilit că gruparea a prejudiciat fondul forestier al Romsilva cu 900 de arbori, creând un prejudiciu de circa 360.000 lei. Prin sentință, gateriștii Benone Moroșanu (condamnat anterior la 3 ani cu suspendare) și fratele lui Toader Cristinel împreună cu tăietorul de copaci Cristian Luț au de achitat către Romsilva Neamț aproape 119.000 lei daune, Dumitru Galanton are de plătit către Romsilva aproape 139.000 lei, iar pe urma vânzărilor fără acte a materialului lemnos gateriștii mai au de achitat către ANAF în total circa 50.000 lei, sumă la care au de contribuit pădurarul Caraze și polițistul Todirică. Ceilalți cinci patroni de firme au de achitat către ANAF 39.000 lei (afacerist din Constanța), 20.000 lei (afacerist din Teleorman), 18.500 lei (un afacerist din Argeș), 15.000 lei un patron din Bacău și 3.000 lei un patron din Neamț.

Principalii inculpați au bunurile puse sub sechestru încă din cursul anchetei.

Cristina IORDACHE