Definitivatul, ca la examenul pentru permis auto

Printr-o ordonanță de urgență promulgată la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a adus modificări la Legea Educației, una dintre cele mai importante fiind modalitatea de susținere a examenului de definitivat, în sensul că o persoană îl poate susține de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Exact ca la examenul scris pentru obținerea permisului auto.

În prezent, la nivelul unităților de învățământ din județul nostru sunt finanțate 5.210,78 posturi didactice. În anul școlar trecut au fost înscriși și validați pentru concursul de definitivare în învățământ 197 de profesori, din care doar 166 s-au și prezentat la proba scrisă. În timpul testării s-au retras 34 dintre cei prezenți. Astfel, au avut lucrările notate 132 de dascăli participanți la examenul de definitivat. Inițial au fost 29 de discipline de examen, însă după retragerea unor candidați au rămas 23 de discipline de examen. Procentul de promovabilitate a fost de 68,94% și au fost depuse 32 de contestații.

Prin noile modificări legislative, susținerea examenului după 3 nereușite va fi condiționată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. De asemenea, persoanele care nu au promovat acest concurs se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică de un an școlar. Pentru cadrele didactice debutante care nu au dobândit definitivarea în învățământ și au ocupat un post didactic vacant, prin concurs național, directorul unității de învățământ încheie contractul individual de muncă pe o perioadă de cel mult un an școlar. În situația în care aceștia promovează în termen de cel mult 6 ani de la ocuparea postului didactic vacant, prin concurs național, examenul pentru definitivarea în învățământ, consiliul de administrație modifică durata contractului individual de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată.
Actul normativ aprobat pe 9 decembrie 2016 reglementează și forma de echivalare a gradului didactic I pentru personalul didactic care a obținut titlul științific de doctor în domeniul în care poate fi încadrat sau în domeniul științelor educației și care îndeplinește cumulativ condițiile de formare inițială și condițiile de vechime la catedră, de minimum 4 ani de la obținerea definitivării în învățământ. În anul școlar trecut doar 5 cadre didactice din Neamț s-au înscris pentru echivalare și au susținut inspecțiile.

Geanina NICORESCU