Definitivat cu doar două note de 10

*Promovabilitate este de 56%, mai scăzut față de anul trecut

Numai două cadre didactice din județul Neamț, ambele profesoare la licee din Roman, au obținut nota maximă la proba scrisă a Examenului Național de Definitivat 2017, susținut zilele trecute. Este vorba despre Eliza Sandu, în vârstă de 25 de ani, profesoară de limba și literatura română la Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ din Roman, și Anișoara Escu, de 31 de ani, profesoară de chimie la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ din Roman.

Din păcate, au fost și note înfiorător de mici, de 2 și de 3. Chiar și per ansamblu notele au fost mai scăzute decât anul trecut. Promovabilitatea în rândul celor 102 candidați care s-au prezentat la examen și l-au încheiat cu predarea lucrărilor a fost de 56%.

Contestațiile pot fi depuse inclusive astăzi, 26 aprilie. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul examenului, duminică, 30 aprilie.

Anul trecut au avut note de promovare, peste 8,65% dintre cadrele didactice participante la testarea scrisă.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Examenul certifică și faptul că un cadru didactic debutant care a optat pentru această carieră dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Anul acesta, metodologia examenului de definitivat a fost schimbată, modificându-se perioada în care se dă examenul. Până acum proba scrisă era susținută vara, dar s-a dorit o descongestionare a programului cadrelor didactice în timpul vacanței de vară.

Anul trecut, promovabilitatea la examenului de definitivare în învățământ, la nivel național, a fost de 69,08%.

Geanina NICORESCU