Decont pe proiecte europene nemţene

proiecte europene

proiecte europene

*În primul semestru, plăţi de peste 6  milioane euro

* Până acum, 96 milioane euro în contul întreprinzătorilor

Decontărea  banilor către titularii de proiecte europene aflate la implementare continuă în ritm alert. Mai exact, se menţine pasul de unu la unu! Adică luna şi milionul de euro! În cifre: în primul semestru din acest an s-au făcut plăţi de peste 6 milioane euro.  Până în momentul de faţă, întreprinzărilor nemţeni li s-a decontat suma totală de 96 milioane euro,începând  din anul 2007 încoace.

Se impune să facem precizarea că ne aflăm la „confluenţa” a două cicluri de alocări financiare europene. Mai clar, suntem  spre finalul perioadei 2007-2013 şi începutul celei de a doua, care se va derula în intervalul  2014 -2020. Până să vină viitorul val de bani europeni, trebuie să-i cheltuim integral pe cei pentru care deja sunt semnate contractele de finanţare. Este vorba de proiectele pe bani europeni care au fost depuse de-a lungul anilor, până în 2013, inclusiv. Sunt investiţii în derulare, aflate în diferite faze de execuţie. Nu vorbim doar de executarea efectivă a lucrărilor de investiţii, ci şi de întocmirea dosarelor de plată. Activitate care cere  multă birocraţie şi timp din partea beneficiarilor fondurilor europene, care au de completat o sumedenie de hârtii, au de obţinut tot felul de avize şi autorizaţii.

*Investiţiile publice, cei mai mulţi bani

Cum spuneam, la finanţarea de acum sunt proiectele depuse în anii din urmă, care includ  investiţii din sectorul public şi privat. Investiţiilor de interes public le sunt alocate sumele cele mai mari, fondurile europene fiind, în toate cazurile, integral nerambursabile. Este vorba de investiţiile realizate de primării, pentru care s-au făcut şi se vor face plăţi, ultima urmând să fie achitată până pe 31 ianuarie 2015.

Aici intră proiecte integrate în valoare maximă de 2,5 milioane euro, în judeţul Neamţ 21 de primării au semnat contractele de finanţare în valoare totală de aproape 55 milioane euro, ca bani nerambursabili. Sume mari au fost alocate şi celor 8 primării nemţene care au prins fonduri europene alocate pentru reafacerea infrastructurii rutiere afectată de indundaţiile din vara anului 2010. Tot acum se lucrează şi la investiţiile pentru modernizarea drumurilor ce duc spre exploataţii agricole ori forestiere, precum pentru corectarea de torenţi montani, suma nerambursabilă pentru care s-au semnat contractele de finanţare fiind de peste 11 milioane euro.

Multe plăţi s-au făcut şi pentru investiţiile din sectorul privat nemţean. Sector în care banii europeni au fost alocaţi pentru modernizarea exploataţiilor agricole, procesarea produselor agricole şi forestiere, tinerilor fermieri,  sprijinirii fermelor de semisubzistenţă, crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor rurale, construcţia de pensiuni şi agropensiuni turistice.

Tina CONDREA