Declarații uluitoare din culisele insolvenței URBAN / Viorel Strungariu: CONSILIUL LOCAL ARE RĂSPUNDEREA ACTUALEI SITUAȚII FINANCIARE!

Executivul societății vrea să atace hotărârea AGA în instanță

Se cere, de asemenea, o intervenție în CL și o amânare a declanșării procedurii de insolvență

Deși a votat pentru intrarea în insolvență a SC Urban, Viorel Strungariu, consilier municipal în AGA Urban, a fost una din vocile sonore ale ședinței, și nu doar din simpla consemnare din procesul verbal, ci și prin declarațiile ulterioare pe care consilierul le-a dat exclusiv pentru ziarul Ceahlăul.

Astfel, potrivit Procesului Verbal încheiat pe 19.11.2015, la ora 10, reiese: ”Dl. Strungariu – după prezentarea președintelui CA (Gheorghe Munteanu, președintele Consiliului de Administrație CMI Urban, nn), având în vedere că nu există altă posibilitate, ar fi intrarea în insolvență. Dl. Strungariu întreabă – 1. În situația în care CMI Urban are pe rol aceste dosare (cu Primăria Piatra Neamț, care are debite către Urban, nn) mai poate instra în insolvență? 2. Cine se face vinovat pentru investițiile realizate de CMI Urban fără acordul proprietarului? (…) Dl. Strungariu, din discuția cu conducerea municipiului, a tras concluzia că interesul municipiului Piatra Neamț este acela de a salva societatea”.

Foarte interesantă este declarația ulterioară a consilierului Viorel Strungariu, după cea a lui Vasile Ouatu, asupra căreia vom reveni. Astfel, consemnează Procesul Verbal: ”RĂSPUNDEREA SITUAȚIEI FINANCIARE APARȚINE INIȚIATORULUI HOTĂRÂRILOR CONSILIULUI LOCAL – dl. Strungariu”. Pentru ziarul Ceahlăul, consilierul a făcut, însă, următoarea precizare: ”Nu inițiatorului, ci consiliilor locale care au votat redevența”.

De fapt, totul pornește de la redevența mai mult decât excesivă pe care acționarul majoritar, Primăria Piatra Neamț, a pus-o, în ultimii 5-6 ani, pe umerii Urbanului, în condițiile în care ea s-a stabilit la jumătate din veniturile societății. ”Când s-au făcut calculele societății, pe ce bază s-au făcut? Cum s-a putut stabili o asemenea redevență, de 50 la sută din încasări, plus TVA? Consiliul Local are partea lui de vină! De ce nu s-au dus directorii de la Urban să pună aceste întrebări? S-a dus dl. Fiterău și trebuie să recunosc faptul că și Consiliul Local are partea lui de vină: nici măcar n-a răspuns la aceste adrese prinvind stabilirea redevenței. Anul acesta s-a mai reușit o reducere”, a spus consilierul.

Referitor la motivul pentru care AGA a hotărât trecerea societății în insolvență, acela al plății penalităților la zi, de circa 6 milioane de lei vechi, plăți provenite din datoria URBAN către Primărie, Viorel Strungariu a precizat că juriștii ambelor instituții ar fi putut găsi formula legală să stopeze aceste penalități, mai ales că și Primăria are datorii către Urban. În opinia consilierului, Primăria nu recunoaște aceste datorii, pentru că nu recunoaște nici investițiile pe care societatea le-ar fi făcut, de-a lungul timpului pentru Primărie: cele de la Sala Polivalentă, de la Mall, de mobilier în Primărie”. Recunoașterea acestor datorii ar fi făcut posibilă metoda compensării.

Mariana OLTEAN TUDOSE