Declarație oficială a senatoarei Emilia ARCAN: „Focul a fost pus intenționat în Piața Centrală, pentru a se acoperi matrapazlâcurile!“

20/02/2017

*PSD dorește dezbatere pentru noua formă de administrare a pieței * Social-democrații nu sunt de acord ca noul administrator să fie tot societatea CL Urban SA * „Trebuie organizată licitație publică, iar caietul de sarcini trebuie făcut public!“

Piața centrală (arsă în iulie 2014)din Piatra Neamț, la aproape o lună de la termenul (amânat, pentru a câta oară) de inaugurare, a fost subiectul fierbinte al conferinței de presă organizate, ieri, de PSD Neamț, în contextul în care investiția este aproape gata, însă nu se cunoaște sigur cine va fi noul administrator: cel de până acum, adică societatea Consiliului Local SC Urban sau o altă firmă.

În timp ce declarația primarului Dragoș Chitic a fost tranșantă la finele anului trecut – „Din punctul meu de vedere, cel mai potrivit administrator este SC Urban SA.
Astăzi, când vorbim despre administrarea pieței, oricum, societatea Urban administrează deja piața, mai puțin clădirea aflată acum în construcție, nu văd pe altcineva la fel de capabil.
Orice altă variantă mi se pare de domeniul absurdului“ –,PSD exclude varianta Urban: „Chiar suntem de acord ca o firmă aflată în reorganizare să preia această piață?
Acolo a fost spălare de bani sută la sută, iar focul de la Piața Centrală a fost intenționat pus. Nu vreau să intru în amănunte acum. Dar ne întrebăm cum a luat foc, de cine a fost administrată, cine vrea să o ia? Și fac referire la toate piețele pentru că sunt într-o stare deplorabilă de degradare. Cine este acest domn Mâțu,acest fost și actual administrator al Pieței? Sau s-o predăm unui fost director care vrea să fie din nou director la Urban?“, a spus senatoarea Emilia Arcan.

Primarul Dragoș Chitic, intervievat prin presă de deputatul Ioan Munteanu

„Eu merg des prin piață. Oamenii stau acolo prin frig, prin ger, prin ploaie. De ce? Pentru că administrația locală nu este capabilă să rezolve această problemă! Eu stau de vorbă cu oamenii și să ferească Dumnezeu ce spun ei!“, a declarat deputatul Ioan Munteanu.
Poziționat într-un dialog prin intermediul presei cu primarul Dragoș Chitic, deputatul Munteanu a continuat: „În luna mai 2016, cu doar câteva zile înainte de alegeri, domnul primar spunea că vom avea piață în luna septembrie. Piața a ars acum 3 ani, tot Dragoș Chitic era primar atunci. Nimeni nu știe cauza, nici după trei ani. Ar trebui să știm lucrurile acestea, este un semn de respect pentru locuitorii municipiului Piatra Neamț. Eu nu am nimic cu omul Dragoș Chitic, ci cu primarul Dragoș Chitic. Îi solicităm public să ne informeze ce s-a întâmplat cu suma primită de SC Urban ca daună de asigurare și care nu a ajuns să acopere restanțele celui mai mare datornic la buget, tot Urban. Pe ce s-au cheltuit aceste bune milioane de lei? Nu cred că doar pe salarii, că activitate nu au. Spunea la un moment dat domnul Chitic, atunci când se întârzia contractul cu CNI (Compania Națională de Investiți, finanțatorul lucrărilor în piață, n.red.) că probabil, vom avea piață prin 2020. Alt an electoral! Investiția este gata, dar nu a fost dată în folosință. Trebuie procedura de licitație publică și nu prin încredințare directă oricăreia dintre societățile Primăriei. Trebuie un administrator care să nu susțină că piața este a tuturor, dar să o jecmănească doar ei, câțiva. Piața Centrală trebuie să aducă venituri administrației, dar în aceeași măsură trebuie să aducă și condiții pentru un comerț civilizat, decent. Administrația locală are obligația să ne răspundă de ce nu a fost respectat septembrie 2016 ca în contract? Cei care vând acolo stau în cea mai cruntă mizerie din România, dintr-o piață de municipiu. Nu mă adresez în calitate de parlamentar, ci ca un locuitor al municipiului Piatra Neamț care nu are restanțe la impozite și taxe niciodată și am dreptul să îl întreb pe domnul primar «de ce?»“.
Deputatul Munteanu a precizat că nu primarul municipiului decide dacă piața va fi atribuită sau nu Urbanului și că „acesta va trebui să țină cont de solicitările noastre. Nu este dânsul acționar la Urban. Trebuie eliminate toate scenariile care apar, bă că ia Piața Popescu, ba că Ionescu, auzi și niște replici…Acolo trebuie un contract ferm, care să aibă clauze extrem de dure, să fie încheiat astfel încât piața să fie a cetățenilor“, a mai spus Munteanu.
Chiar dacă raportul efectuat de IGSU, în urma anchetei, a stabilit că incendiul de la Piața centrală ar fi provenit de la un scurt circuit, senatoarea Emilia Arcan nu și-a luat vorbele înapoi. A insistat, la sfârșitul conferinței de presă că focul a fost pus intenționat, în timp ce deputatul Ioan Munteanu a precizat că își permite să aibă rezerve asupra acestui raport.

Mariana OLTEAN TUDOSE