Declaraţie istorică a ministrului Turismului la Neamţ: Oricum, Balcicul este tot pământ românesc

22/09/2017

Ministrul Turismului, Mirea Titus Dobre, luat cam cu asalt de jurnaliştii nemţeni ieri, la intrarea de la Palatul Administrativ, a făcut, ieri, o declaraţie demnă de luat în seamă, mai ales că vine din partea unui oficial al Guvernului României: „Pentru că Balcicul, vreţi, nu vreţi (noi am vrea!!, n.n.), tot al României este! Dar ce să facem, asta este harta actuală”.

Declaraţia a venit pe fondul unor întrebări privind calitatea serviciilor în turismul românesc, după ce ministrul fusese întrebat despre infrastructura rutieră, pe care lăsat-o în sarcina celor de la Ministerul Transporturilor.

Nu trebuie să ne uităm tot timpul la bulgari. Nu trebuie să ne comparăm cu Bulgaria şi să facem ca ei. Bugarii oferă cazare şi masă”, a spus ministrul, deşi nimeni – cel puţin nimeni de la Neamţ – nu l-a întrebat de Bulgaria.

După alte câteva referiri la bulgari „avem şi noi istorie!”, ministrul a spus că nu trebuie generalizată calitatea serviciilor în turimul românesc, pentru că oricine oferă servicii de turism o face conştient că poate să scoată bani din calitate.

Nu am scăpat, ca de obicei vorbind despre turism, despre referirile la această superbă ţară cu munţi, mare, deltă etc, cartea de vizită naturală şi încă neexploatată a României.

Altfel, însă, au continuat dezbaterile în sală, unde au fost prezente autorităţi din Neamţ şi din judeţele învecinate.

*

Ministrul Tursimului a dezbătut, ieri, la Neamţ, proiectul de lege al Tursimului, primul după 20 de ani, într-un turneu desfăşurat în mai multe judeţe ale ţării. Cele 49 de articole de lege proiectate strict pe activitatea de turism, au fost prezentate într-o mapă, pe marginea lor făcându-se comentarii. De exemplu, Mişu Chiruc, preşedintele ANTREC Neamţ, a depus 3 amendamente pe turismul rural şi eco-turism, cu precizări detaliate. Răspunsul ministrului a fost acela că se doreşte o lege mai puţin stufoasă, ca un cadru de reglementare: „Nu vrem să facem supra-reglementare. Ce spuneţi dumneavoastră este extraordinar de pertinent, dar pentru aceste detalii- unele ţin de mediu, – se va lua, cred, o hotărâre de Guvern”.

Dezbaterea de la Neamţ a durat 4 ore.

Mariana OLTEAN TUDOSE