*Curtea de Apel Bacău i-a condamnat definitiv la câte 4 ani închisoare cu executare pe comisarii Gărzii Financiare Neamţ, prinşi cu 4.110 lei mită
Decizie dură şi definitivă a Curţii de Apel Bacău care ieri s-a pronunţat în dosarul comisarilor de la Garda Financiară Neamţ judecaţi pentru corupţie. Instanţa a judecat apelurile şi a dispus mărirea pedepselor şi executarea acestora. Astfel, magistraţii băcăuani au decis să aplice câte o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare în cazul lui Constantin Nistor, Antonie Corneliu şi Gheorghe Enăşoaie, faţă de 3 ani cu suspendare cât primiseră fiecare la Tribunalul Neamţ. Acum, ei vor ajunge din nou după gratii, după ce au fost arestaţi pe 29 septembrie 2011 şi eliberaţi pe 20 iunie 2012.
Curtea de Apel a respins apelurile icnulpaţilor şi a reţinut în cazul lui Constantin Nistor, fost şef al Gărzii Financiare Neamţ, vinovăţia pentru 11 fapte de luare de mită şi 49 falsuri intelectuale, în cazul lui Gheorghe Enăşoaie 13 fapte de luare de mită şi 79 de falsuri intelectuale, iar în ce-l priveşte pe Corneliu Antonie acesta a fost condamnat pentru 8 fapte de luare de mită şi 50 falsuri intelectuale. Ei mai au de achitat fiecare câte 6.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. De asemenea, le sunt interzise drepturi civile elective, dar şi dreptul de a se afla în funcţii similar celor prin care au comis faptele de corupţie, pentru o perioadă de doi ani.
Comisarii au fost prinşi în flagrant în acţiunea DNA din 29 septembrie 2011, de la restaurantul-popas din Poiana Largului. Aici chemaseră comisarii pentru verificări 13 patroni de firme de pe Valea Muntelui. Procurorii DNA Bacău au ocupat o masă alături de cea a comisarilor şi au filmat şi înregistrat tot în cele două ore cât a durat controlul. Patronii veniseră pregătiţi cu documentele solicitate, iar comisarii s-au împărţit şi i-au verificat, deşi comisarul şef Nistor nu avea dreptul să efectueze controale. Mai mult de un sfert de oră nu durau verificările la un singur patron, iar la final se tăia chitanţă pe amendă. Sau nu, procurorii găsind asupra lui Constantin Nistor suma de 4.110 lei pe care nu i-a putut justifica, nici el şi nici subalternii lui, pentru că suma din chitanţe nu corespundea cu banii din borset. Anchetatorii erau cu ochii pe comisari încă din luna iulie 2011, când un om de afaceri din Roman a făcut o sesizare în legătură cu maniera de control a comisarilor romaşcani în frunte cu şeful lor. Procurorii i-au supravegheat un timp pe cei vizaţi şi la final au organizat flagrantul. În rechizitoriu se arată că cei trei comisari au instituit un stil de a verifica agenţii economici la modul în care solicitau mai mult sau mai puţin direct bani pentru ca verificările să fie formale şi sancţiunile mici. Anchetatorii au prezentat instanţei procese verbale falsificate, antedatate sau în alb, pe care comisarii le foloseau.
Tot ieri, magistraţii băcăuani au decis ca cei trei patroni achitaţi de Tribunalul Neamţ să fie condamnaţi la câte şase luni închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Astfel, Ion Marinel Ciobanu, Iosif Sescu şi Teodor Todirel au în plus câte doi ani termen de încercare. Aceleaşi pedepse le-au primit la Neamţ şi ceilalţi patroni acuzai de dare de mită, respectiv Daniela Broască, Teodor Chirilă, Dumitru Pintilie, Petru Ţifui, Constantin Vadana, Constantin Lebădă şi Vasile Scripcaru. Pentru că mai avea condamnări anterioare, Dumitru Ghelasă şi Vasile Buzdugan au avut şase luni de închisoare cu executare.
Singurul care a recunoscut în acest dosar este Petru Ciobanu, patronul primind sentinţa după câteva termene ale procesului, respective patru luni cu suspendare.
Cristina IORDACHE