De ziua lui Calistrat Hogaș, niciun vizitator nu a trecut pragul casei sale memoriale

Tot mai puțini oameni interesați de viața și activitatea literară a scriitorului Calistrat Hogaș mai trec pragul casei memoriale a acestuia, situată chiar în centrul municipiului Piatra Neamț, deși în acest an se împlinesc 100 de ani de la moartea acestuia.

Pe 19 aprilie, zi în care marele scriitor s-a născut la 1847, a fost o liniște deplină în incinta muzeului. Ușa închisă, pe care de ani de zile este un afiș care te îndeamnă să suni și să aștepți două minute până vine cineva, dovedește că rar se întâmplă ca cineva să vină pe acolo. Doar grupuri de copii, în special în excursiile școlare, trec pe la casa lui Hogaș să vadă masa la care a fost scris romanul „Pe drumuri de munte“ sau copita celebrului său cal, Pisicuța, personaj de roman. Atât de drag i-a fost calul cu care mergea în călătoriile sale montane încât, după moartea sa, i-a păstrat o copită pe care a făcut-o scrumieră.

Muzeograful Mihai Constantin spune că anul trecut a fost unul foarte bun în privința vizitatorilor, asta pentru că cei peste 2.000 de vizitatori înseamnă mult față de câteva sute. Chiar și așa, nu reprezintă decât o medie de 6-7 vizitatori pe zi.

„Din păcate, turiștii care vizitează sunt în număr mai mic. Anul trecut a fost unul destul de bun, am avut vizitatori din țară. Între două și trei mii de vizitatori. Din păcate, lumea este preocupată de alte lucruri decât de cultură. Am avut odată un tânăr care a stat mai mult timp la poartă până a intrat și după ce a vizitat mi-a spus: «m-am gândit mult dacă să intru sau nu, iar acum nu îmi pare rău». Biletul costă doar trei lei“, a povestit muzeograful Mihai Constantin.

Pentru că ziua de naștere a scriitorului s-a nimerit, anul acesta, în preajma sărbătorilor pascale, momentul va fi marcat mai târziu, dar nu va fi într-un mod foarte spectaculos. Pe 26 aprilie va fi organizat un colocviu literar la care vor participa scriitori de la Iași, Suceava și Neamț, iar apoi, pe 28 august, va fi organizat și un eveniment dedicat centenarului morții scriitorului.

Calistrat Hogaș este nemțean prin adopție, scriitorul fiind născut, pe 19 aprilie 1847, la Tecuci.

În 1869 a venit, prin concurs, la noul gimnaziu înființat de autorități la Piatra Neamț, ca director și profesor pe partea umanistă, gimnaziu care se numește acum Colegiul Național „Petru Rareș“. Un alt colegiu din Piatra Neamț, cu profil uman, poartă numele scriitorului.

În 1871, Calistrat Hogaș s-a căsătorit cu Elena Constantiniu, fiica protopopului de Piatra Neamț, Costache Gheorghiu. Au avut împreună 8 copii dintre care 3 au murit la vârste fragede.

„Prin căsătorie, soția lui a primit o dotă, o casă de tip rural și o bucată de pământ chiar în centrul orașului. Casa actuală, care adăpostește muzeul, a fost construită în 1880 pe vechiul amplasament al casei, și este compusă din trei antreuri și cinci camere. În primul antreu avem o invitație la călătorie pe care ne-o face Calistrat Hogaș prin echipamentul său, imensa sa pelerină și pălăria de stil calabrez, dar și alte obiecte primite în călătoriile lui. Din acest antreu intrăm în camera turcească unde ar fi fost un postament pe care se stătea turcește la cafea și la discuții. În această cameră vom întâlni actul de naștere al său, o celebră mitră care certifică anul de naștere 1847, nu cum se mai găsește în diferite antologii 1848 sau 1849“, a povestit muzeograful Mihai Constantin.

Potrivit acestuia, printre obiectele păstrate în acest muzeu se află inclusiv diplomele primite de scriitor de la Casa Regală, precum și biroul la care acesta și-a scris o mare parte din opera literară.

„Mai vedem diplomele primite de la Casa Regală pentru anii de activitate școlară, dar și pianina la care a cântat Sidonia Hogaș, fiica cea mai mică a scriitorului, absolventă de Conservator. Aici, ea a pregătit câteva generații de viitori soliști de operă și pian. Mai avem scrisori primite de prietenii lui de la «Viața Românească» din Iași, cum ar fi George Topârceanu sau A.D. Xenopol. Mai avem un antreu unde Sidonia și-a amenajat un birou pe unde ajungem la al treilea antreu, care duce spre locuința anexă, unde scria sau se odihnea Calistrat Hogaș. Dormitorul casei este specific moldovenesc, de sfârșitul secolului 19, unde avem diverse obiecte ale familiei, iar biroul de lucru este cel la care a scris o mare parte din opera sa“, a mai relatat muzeograful.

Scriitorul Calistrat Hogaș a murit pe 28 august 1917 și a fost înmormântat, la fel ca și fiica sa Sidonia mai târziu, în cimitirul „Eternitatea“ din Piatra Neamț.

De-a lungul vieții a scris la revistele literare „Viața românească“ și „Asachi“, iar cele mai importante romane ale sale sunt „Pe drumuri de munte“ și „În munții Neamțului“. (AGERPRES)