De râsu’ plânsu’:proba aptitudinilor, o „pălărie” prea mare pentru 69 de nemțeni selectați la târgul de joburi din toamnă

*La nivel național, cu 77 de persoane angajate după Bursă, județul Neamț se află la jumătatea clasamentului
*În final, după interviul de la firme, angajatorii au încadrat doar 3 tineri cu studii superioare
Mult efort pentru rezultate slabe. Chiar dacă în timpul Bursei din toamnă, cu mult elan și optimism, reprezentanții firmelor au selectat pentru interviul final 146 de persoane, doar 77 au trecut prin ‘’sita’’ cerințelor angajatorilor – fiind declarate ‘’admise ‘’ de ochiul vigilent al organizatorilor. Pentru restul candidaților, proba aptitudinilor s-a dovedit a fi o pălărie mult prea mare, însă dacă judecăm drept, eșecul “negocierilor” nu-l putem pune doar în cârca tinerilor, mai ales că sistemul de învățământ românesc are destule sincope și “scârțâie’’ din toate încheieturile.
Revenim la data de 20 octombrie 2017, respectiv la târgul absolvenților organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, unde au participat 570 de persoane, e vorba de 230 la Piatra Neamț, 280 la Roman și 60 la Târgu Neamț. Dacă ne referim la prezența firmelor, în Piatra Neamț au răspuns apelului organizatorilor 38, la Roman 33, și 6 la Târgu Neamț. În ordine, cele mai multe joburi au fost oferite la Piatra Neamț, respectiv 356, după care 275 la Roman și 98 în Târgu Neamț. Din nefericire, absolvenții n-au manifestat atenția cuvenită pentru găsirea unui loc de muncă, iar la final, mulți angajatori au plecat supărați, mai ales că posturi au fost destule și în multe meserii, atât pentru cei cu studii medii, cât și pentru cei care au terminat o facultate. Cu câteva zile în urmă, printr-un comunict de presă, Agenția de Șomaj Neamț prezenta rezultatele selecției finale ale angajatorilor.
„La 30 de zile după Bursa destinată absolvenților, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a evaluat rezultatele, iar din cele 146 persoane selectate pentru interviu, 77 și-au găsit de muncă. Din numărul total de încadrări, 3 au fost pentru absolvenți de studii superioare. Cele mai multe locuri de muncă au fost ocupate în comerț și servicii (49), industria textilă (14), industria alimentară (10) și construcții (4). Posturile pentru nemțenii cu studii superioare au fost de inginer mecanic (1), auditor de calitate (1) și kinetoterapeut (1)”, ne-a declarat Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț
La nivel național, în urma Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat peste 4.000 de persoane care și-au găsit de lucru. La o lună după desfășurarea acestui eveniment important, statisticile ANOFM indică angjarea a 2.587 de persoane din această categorie. Cei mai mulți tineri angajați au un nivel de pregătire liceal și postliceal (1.417), profesional și ucenicie (554), 232 fiind numărul celor cu studii superioare. Persoanele fără studii superioare au fost încadrate în meserii de lucrător comercial (159), confecționer asamblor articole textile (112), manipulant marfă (102), agent de pază și securitate (93), montator subansamble (80), vânzător (72), ambalator manual (71), casier (62), șofer (58), lucrător gestionar (58). Cele mai multe posturi vacante ocupate de persoanele cu studii superioare au fost de inginer în diferite ramuri de activitate (77), economist (19), agent asigurări (11), inspector asigurări (10), tehnician în diferite ramuri de activitate (7), asistent manager (7), farmacist (6), consilier juridic (6), asistent medical (5), agent comercial (5), contabil (5), programator (3). În top, cu cei mai mulți absolvenți încadrați au fost în municipiul Bucureşti (249) şi judeţele Timiş (257), Bihor (196), Constanța (190), Mureș (188), Iași (137), Bacău (132), Maramureș (130), Buzău (116) și Botoşani (111). Totodată, la această acțiune, organizată la nivel național de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, au fost angajate 1.708 de persoane din rândul altor categorii prezente.
V. ANDRIEȘ