De luni, Camera Agricolă Neamţ îşi începe activitatea!

25/01/2014

Cezar Sava,director Camera Agricola Neamt

*Priorităţi: absorţia fondurilor europene, pregătirea profesioanală a fermierilor şi mai buna valorificare a produselor agricole

Un lucu e cert: de luni, Camera Agricolă Neamţ îşi începe efectiv activitatea. La alegerile din noiembrie 2013 a fost aleasă structura de conducere a Camerei Agricole Neamţ fiind formată din: Vasile Balcan -preşedinte, Mihai Tărâţă – vicepreşedinte, Vasile Pop Silaghi -secretar, iar Cezar Sava, Dumitru Zaharia, Radu Bălă şi Dumitru Trotuş sunt membri.  Atunci, director executiv a fost ales Cezar Sava, care s-a ocupat de partea administrativă a Camerei Agricole Neamţ.

Ca director executiv, Cezar Sava a avut sarcina să facă funcţinal acest for agricol. Şi iată că a şi reuşit. De luni, începe efectiv treaba. Care vor fi primii paşi şi spre ce anume vor fi orientaţi, ne spune Cezar Sava: “Totul este pregătit, sediul fiind amenajat în clădirea de pe Aleea Tineretului nr. 2-4, lângă restaurantul Căprioara. Din chiar prima zi de activitate vom demara o campanie de promovare a fondurilor europene care pot fi accesate prin intermediul GAL-urilor înfiinţate în judeţul Neamţ. Vom lua legătura cu fermierii care pot accesa fonduri europene, să le spunem ce măsuri sunt la finanţare, să-i ajutăm la întocmirea proiectelor. Care va fi partea lor de cofinanţare. Ne străduim ca până pe 20 martie să depunem primele proiecte, ca apoi să luăm imediat şi banii europeni. Primele proiecte sunt cele depuse la GAL-uri. În privinţa celorlalte finanţări, ne încurcă guvernanţii pentru că încă nu au finalizat  Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020. N-au avut nici cum să-l negocieze la Bruxelles. Aşa că anul 2014 va fi un “an sec”, din punctul de vedere al absorţiei fondurilor europene pentru investiţiile prinse în PNDR.  Abia din 2015 vor veni finanţările europene prin acest program. ”

O altă direcţie în care Camera Agricolă Neamţ şi-a propus să implice activ, este cea a formării şi pregătirii profesionale a fermierilor. Vasile Balcan, preşedintele Camerei Agricole Neamţ,  vorbea  de organizarea de cursuri privind formarea profesioanlă a agriculturilor: “Ne vom orienta spre meseriile de care este mare nevoie în agricultură, pe care nu prea le găsim acum  pe piaţa muncii acum. Ne vom ocupa serios de cursurile de formare profesionale, dar şi de specializare şi perfecţionare profesională. Mă refer la meseriile la tractorist, combainier, tehnician agricol, legumicultor, horticultor, apicultor. Toate meseriile care vor fi cerute în zona noastră, pregătirea făcându-seţinund cont de cerinţele şi standardele actuale, de dotarea mecanică de acum a agriculturii nemţene. În Camera Agricolă Neamţ avem reprezentate toate domeniile de activitate agricolă, ei vor fi cei care vor veni cu informaţia, cu cerinţele de pe piaţa muncii.”

Fapt confirmat şi de directorul executiv, Cezar Sava. “Avem probleme cu forţa de muncă calificată din agricultură. Ca să nu mai spun că multe finanţări ale proiectelor depuse de fermieri sunt condiţionale de urmarea unor anumite cursuri de formare şi perfecţionare profesională.  Vom colabora cu toate instituţiile împlicate în pregătirea profesională: Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ,  Inspectoratul Scolar Judeţean Neamţ, Liceul agricol “Ion Ionescu de la Brad”  din comuna Horia, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni”.

Valorificarea produselor agricole la un preţ bun, este un alt domeniu în care  Camera Agricolă Neamţ vrea să “pună piciorul în prag”.  “Vor fi mai multe programe în această direcţie, ne spune Cezar Sava. La propunerea producătorilor agricoli vom vedea ce proiecte pot fi abordate, ce fonduri vor fi alocate pentru o cât mai bună valorificare a produselor agricole. Că nu depinde numai de noi. Cu siguranţă, va fi nevoie de o asociere între producătorii agricole, musai vor trebui căutate noi forme de asociere, care să fie cu adevărat  viabile. Grupurile de producători care sunt deja constituite, avem mai multe şi în judeţul Neamţ, nu sunt funcţionale, nu-s viabile. Din punct de vedere economic, ele nu sunt încadrate nicăieri.”

Se pare că, de bază, vor rămâne tot cooperativele agricole. Nu-i vorba aici de fostele şi mult hulitele CAP-uri. La nivelul judeţului deja avem constituite asfel de forme asociative. Sunt doar două acum! Dar va trebuie să fie şi mai multe!

Tina CONDREA