De la militărie, la „tiranie” / Şeful Jandarmeriei „tocat” într-o anonimă

col gherman ziarul ceahlaul

O reclamaţie semnată „un colectiv de oameni sinceri din IJJ Neamţ”, expediată pe adresa redacţiei noastre, îl „toacă” într-un limbaj agresiv pe şeful Jandarmeriei Neamţ, colonelul Sorin Gherman. Nu ne îndoim de faptul că, la fel ca în orice colectiv, există nemulţumiri şi greşeli de ambele părţi ale baricadei (şefi şi subordonaţi), dar multe din cele 8 probleme „grave” expuse în anonima cu pricina par, cu scuzele de rigoare pentru sinceritatea semnatarilor, nişte mofturi de domnişoare, care nu au nici o legătură cu viaţa şi serviciul într-o unitate militară.

Aşadar, la punctul 1, colonelul Gherman este acuzat că face „presiuni” asupra doctorului să reducă durata concediilor medicale acordate jandarmilor. Răspunsul IJJ Neamţ: „Până la acest moment, în întreaga activitate de comandă nu a existat nicio situaţie în care să fi fost interzis, redus, etc. un concediu medical. Documentele medicale emise de autoritatea competentă prevăd ca cei din comanda unităţii să ia la cunoştinţă despre toate cazurile medicale ale subordonaţilor. În foarte multe situaţii pentru cei care au avut afecţiuni medicale mai grave s-a putut acorda un ajutor financiar, la iniţiativa comenzii unităţii, prin intermediul unor apeluri umanitare lansate către ceilalţi jandarmi, atât din judeţul Neamţ, dar şi din Jandarmeria Română. Jandarmii care nu îşi desfăşoară activitatea în Piatra Neamţ transmit documentele medicale spre informare prin fax, curier, etc.  Medicul militar nu se subordonează Comenzii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, el face parte dintr-o altă structură a Ministerului Afacerilor Interne”.

 

* Părăsirea de garnizoană şi dreptul la libera circulaţie

 

Următoarea acuzaţie adusă colonelului Gherman este că nu respectă „libera circulaţie” a subordonaţilor, în sensul că le cere să anunţe şi să li se aprobe părăsirea de garnizoană. Dincolo de faptul că este ridicol să te plângi de aşa ceva când lucrezi într-o unitate militară şi eşti obligat nu doar să anunţi, ci şi să primeşti aprobare pentru a părăsi localitatea (ce s-ar întâmpla dacă jumătate din efectiv ar pleca în excursii în acelaşi timp?), semnatarii nu-l indică doar pe inspectorul şef vinovat, ci şi pe adjunctul său Dan Trifan care „studiază îndeaproape problema şi imediat se interesează de cutare şi cutare, de ce a plecat, unde a plecat, dacă nu cumva are prea multe părăsiri de garnizoană etc”.

„Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ este unitate operativă ce trebuie să răspundă în orice moment, într-un timp cât mai scurt la rezolvarea unor situaţii neprevăzute (calamităţi naturale, solicitări de amploare pe linia asigurării şi restabilirii ordinii publice,etc.), fiind obligat de actele normative în vigoare ca la orice solicitare de acest gen să poată acţiona cu maxim de eficienţă”, argumentează IJJ Neamţ „Părăsirile de garnizoană sunt o modalitate de a avea o evidenţă a situaţiei efectivelor aflate la dispoziţie, pentru a putea şti pe cine poţi să contezi pentru a rezolva situaţiile apărute”.

O altă „durere” a semnatarilor este transportul : „cadrele sunt nevoite să-şi folosească maşinile personale în misiuni fără decontarea cheltuielilor în vreme ce „şmecherii din comandă” se plimbă cu maşinile unităţii”. Compartimentul de relaţii publice al IJJ Neamţ a explicat şi această problemă: „Misiunile de patrulare, de intervenţie, etc. nu se execută cu maşinile proprietate personală.

Într-adevăr s-a aprobat folosirea maşinilor proprietate personală în interesul serviciului doar în anumite situaţii (cursuri, activităţi de pregătire), doar în cazul în care mijloacele de transport în comun nu acopereau destinaţia respectivă sau nu se putea respecta programul activităţii. O altă situaţie este atunci când, făcându-se o analiză a costurilor, rezulta că este mai ieftin cu maşinile proprietate personală (la activitatea respectivă participă mai multe cadre din unitate).”.

Peste „obligarea” de a contribui cu bani la petrecerile de 8 martie sau la manigefestările gen Ziua Armatei, trecem cu uşurinţă pentru că înşişi semnatarii recunosc că nu au fost ameninţaţi decât pe bază de „priviri chiorâşe”, iar 18 lei cât au dat fiecare din cei care au mâncat la masa festivă nu este o sumă mare nici măcar la vreme de criză.

 

* Premieră absolută: concurs la care a picat „agreatul”

 

Reclamaţia are şi o parte senzaţională pentru o ţară ca România, unde se ştie că multe – dacă nu toate – concursurile sunt aranjate în aşa fel încât să câştige candidatul care are susţinere. Indiferent că este politică sau de altă natură. Iată că excepţia era tocmai în curtea IJJ Neamţ, unde potrivit „anonimilor” la „Detaşamentul Târgu Neamţ s-a dat un examen între doi ofiţeri. Unul era agreat, iar altul nu. Cel „agreat” a pierdut examenul şi a câştigat cine nu se aştepta, celălalt. Păi, nu trebuia să se întâmple aşa şi astfel s-a iscat o furtună de mofturi”. Şi nu doar morfuri, ci şi un alt concurs de „căutat nod în papură”. Evident, IJJ Neamţ precizează clar că nu a fost vorba nici o secundă despre damigene, pile, sacoşe de rafie, iar concursul a fost înregistrat video tocmai pentru a rămâne probe.

În fine, ultimul punct din reclamaţie se referă la reproşurile pe care le face şeful subordonaţilor care nu-şi plătesc la timp ratele la bănci, lucru pe care col. Gherman şi-l asumă: ” În general creditele bancare au fost luate având ca giranţi alţi colegi jandarmi. În momentul în care nu ţi-ai plătit ratele, instituţia financiară se îndreaptă către titulari, dar şi către giranţi. Acest lucru creează o stare de tensiune, de nemulţumire în colectivitate şi este firesc, ca pentru a preveni astfel de situaţii, celor care nu şi-au achitat obligaţiile financiare să li se recomande să-şi plătească la timp datoriile”.

Semnatarii mai spun că nu s-au adresat direct superiorilor de la Bucureşti pentru a le relata „abuzurile” pentru că nu „puterea” necesară. Bine au făcut! dacă vedeau şefii Jandarmeriei Române ce exemplare au pe la Neamţ, sigur le-ar fi căutat să le interneze într-un pension de domnişoare.

Cristina MIRCEA