De la defrișări ilegale la grup organizat pe contrabandă

tigari 1*Polițiștii nemțeni de la Crimă Organizată au ajuns până la Slatina pe urmele a doi bicăjeni implicați în traficul de țigări *Tribunalul Neamț a arestat trei suspecți joi, 25 februarie, la cererea DIICOT Neamț

Polițiștii nemțeni de la Crimă Organizată au ajuns marți, 23 februarie 2016, până la Slatina, în județul Olt, pe urmele unei grupări infracționale specializată în contrabanda cu țigări. Doi nemțeni au fost reținuți după ce au fost opriți în trafic în timp ce se deplasau cu o autoutilitară burdușită cu 7.470 pachete de țigări ascunse în compartimente special amenajate. „În urma activităților operative desfășurate, a fost identificată în trafic o autoutilitară, în a cărei pereți disimulați au fost găsite 7470 de pachete de țigări, respectiv 149.400 de țigarete de proveniență străină“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Suspecții, din Bicaz, au fost duși la audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, în vederea continuării cercetărilor pentru stabilirea întregii activități infracționale.

A doua zi, pe 24 februarie, oamenii legii au descins la 6 adrese ale bicăjenilor suspectați a fi implicați în această grupare și au fost găsite peste 10.000 pachete de țigări deținute ilegal. „Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii DIICOT din Neamț au efectuat în data de 24 februarie 2016 un număr de 6 percheziții, în județul Neamț, la membrii unei grupări infracționale specializată pe contrabandă cu produse accizabile. Perchezițiile au fost derulate pe raza orașului Bicaz, vizați fiind patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 42 de ani. În urma perchizițiilor efectuate, au fost identificate 10.472 de pachete de țigări (209.440 țigarete), de proveniență străină și deținute ilegal. Ieri, după finalizarea activităților trei dintre cei patru bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore de către procurorii pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracțional organizat și contrabandă calificată“, precizează sursa citată.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române, BCCO Bacău, SCCO Olt, sub coordonarea procurorului DIICOT- Biroul Teritorial Neamț.

*Unul  din cei arestați mai are un dosar, la Suceava

Joi, 25 februarie, suspecții au fost prezentați la instanță cu propunere de arestare preventivă. La finalul ședinței, instanța a dispus „arestarea preventivă a inculpaților: – Asztaloș Peter Alexandru, Gicovanu Gabriel, Botezatu Vasile, toți cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 Cod penal și contrabandă calificată, prev. de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, cu aplicarea art. 35 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 25.02.2016 și până la data de 25.03.2016, inclusiv“, spune soluția pe scurt a Tribunalului. Sentința nu este definitivă.

Alexandru Peter Asztaloș este cercetat și în dosarul defrișărilor ilegale deschis de DIICOT Neamț în septembrie 2015, alături de frații Panțîr, de gateristul Emil Moldovan, de pădurarul Ioan Marcu și alții. Prejudiciul în acest dosar este estimat la peste 2,3 milioane lei, după ce anchetatorii au stabilit că oamenii de afaceri exploatau masă lemnoasă în plus față de ce licitau de la Silvic.

Gabriel Gicovanu este și în atenția DIICOT Suceava, din anul 2013. Anchetatorii îl învinuiesc pe nemțean tot de contrabandă, el aprovizionându-se cu țigări de la cel care conducea o grupare din Rădăuți aflată în legătură cu altă rețea organizată de un ucrainean. Bicăjeanul a fost dus la audieri în februarie 2013, a recunoscut și a fost lăsat în libertate.

Cristina IORDACHE