De Florii, Spectacol dedicat sărbătorilor pascale

06/04/2015

lumina invierii LUMINA INVIERII (1)Nemţenii au putut admira o expoziţie realizată de un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ
Cei patru artişti au obţinut, în 2012, Marele Premiu în cadrul taberei de creaţie de la  Bitola – Macedonia

Ieri a avut loc, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, spectacolul „Lumina învierii”, dedicat sărbătorilor pascale, organizator fiind Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Protagoniştii evenimentului au fost elevii Şcolii Populare de Arte, coordonaţi de Georgiana Şerban, care au susţinut un program de cântece religioase şi pricesne.

Spectatorii au putut admira, pe holul instituţiei, o expoziţie de icoane realizate de un grup de 4 elevi ai secţiei „Patrimoniu cultural” din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ. În urmă cu trei ani, artiştii nemţeni au obţinut Marele Premiu în cadrul taberei de creaţie de la Bitola (2012), în Macedonia, pentru lucrarea intitulată „Catapeteasma ortodoxă românească”.

„Acest premiu reprezintă o bucurie şi o încununare a muncii depuse de către elevii şcolii. Faptul că icoanele noastre sunt atât de apreciate în Macedonia, ţară în care creştinii ortodocşi reprezintă 80% din totalul populaţiei, este foarte important”, ne-a spus Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Lauri pentru seminariştii de la Mănăstirea Neamţ

Despre valoarea lucrărilor expuse duminică la Consiliul Judeţean vorbesc trofeele obţinute de cei patru seminarişti. Pe lângă „Marele premiu – Bitola 2012“, elevii au obţinut şi patru medalii de aur, fiind invitaţi în 2013 la un concurs de artă în Hong Kong.

La concursul din Macedonia au participat aproape 12.000 de elevi din 22 de ţări. Elevii Arbore Robert Constantin, Luca Ciprian, Mitocaru Adrian Răducu şi Popa Andrei au obţinut medalia de aur pentru lucrări individuale. Cei patru seminarişti, însoţiţi de prof. Dan Ţârdea, au participat la tabăra de creaţie organizată la Bitola şi în oraşele din împrejurimi.

Secţia „Patrimoniu cultural” a început să funcţioneze la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ începând cu anul şcolar 2000 – 2001, după ce au fost obţinute aprobările şi acreditarea din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Irina NASTASIU