De ce să meargă bine dacă poate să meargă prost? GAL-urile cer sprijin de la Consiliul Județean

GAL CJO nouă abordare normativă privind funcționarea grupurilor de Inițiativă locală le lasă pe acestea în imposibilitatea funcționării, cu toate că ele au accesat peste 12 de milioane de euro pentru comunele din Neamț. Paul Cernat, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Animale de pe Valea Muntelui, căruia îi place să-și spună singur „văcar“, a spus, în plenul Consiliului Județean Neamț, alături alți  5 reprezentanți ai GAL-urilor din Neamț că s-au adus 12,5 milioane de euro, din care s-au accesat peste 90 la sută. „În momentul de față, prin noul PNDR și noua strategie, suntem pe marginea prăpastiei, deja GAL Siret își închide activitatea și cele 4 comune arondate vor rămâne fără accesarea proiectelor“, a spus Cernat.

Din păcate, despre grupurile de acțiune locală se cunoaște prea puțin. Înființate ca organisme care au capacitatea de a aduce în comune bani europeni, GAL-urile au cerut, săptămâna aceasta, ajutor de la Consiliul Județean: „Am ajuns în situația în care să vă cerem să dați o hotărâre privind posibilitatea unui parteneriat cu noi. În acest sens, am depus deja o cerere la registratură. Vrem să vă spunem că există această practică, alte județe dau câte o gură de aer. Această gură de aer este urgentă și necesară, ca și acordul pentru parteneriatele cu noi, pentru că trebuie să depunem actele în noua strategie până pe 8 aprilie. Nemaivorbind că este vorba de toate comunele din Neamț“, a spus președintele GAL Ceahlăul.

Primul care și-a manifestat o intenție e vot pozitiv parteneriatului cu GAL-urile a fost vicepreședintele Daniel Vasiliu Macovei, e adevărat, nu în necunoștință de cauză. „Este adevărat că mai multe consilii județene din țară au dat astfel de hotărâri prin care se asociază cu ONG-urile. Interesant este că aici sunt specialiști, este păcat că aici există specialiști, iar aceștia sunt în șomaj și este păcat să se piardă, că au adus 12-13 milioane de euro“.

Mariana OLTEAN TUDOSE