De astăzi, 9% TVA la toate alimentele

tvaDe astăzi, 1 iunie, intră în vigoare taxa pe valoare adăugată de 9% la toate alimentele. Modificarea este cuprinsă în Codul Fiscal modificat recent şi se aplică inclusiv băuturilor nealcoolice şi în serviciile de alimentaţie publică.

Potrivit OUG nr. 6/2015 care modifică din 1 iunie articolul 140 alin. (2) litera g) din Codul fiscal, TVA de 9% se aplică asupra următoarelor livrări de bunuri şi prestări de servicii:

-alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal,

-animale şi păsări vii din specii domestice,

-seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor,

-produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele,

Până acum, doar pâinea şi produsele de panificaţie inclusive ingredientele au TVA de 9%.

De la 1 iunie noua cotă de TVA se aplică se aplică şi asupra serviciilor de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, spune normativul, care stipulează că noul nivel al taxei se aplică pe tot lanţul economic, inclusiv între producători şi comercianţi şi invers. De pildă, dacă un producător agricol vinde legume unui comerciant el aplică 9% TVA, la fel şi comerciantul ulterior, indiferent de destinaţia legumelor, dacă sunt pentru a fi folosite în alimentaţie publică sau în procesul de producţie.

În cazul când se comercializează un pachet care cuprinde bunuri cu 9% şi cu 24% TVA, se aplică nivelul de taxa afferent pe produse, separate. Aşa de pildă,  la vânzarea unui coş care are un preţ total, care cuprinde atât produse alimentare, cât şi băuturi alcoolice şi produse cosmetice, se va aplica cota de TVA aferentă fiecărui produs în parte.

La vânzarea unui aragaz, dacă vânzătorul oferă gratuit un pachet de spaghete, se consideră că acesta este acordat gratuit, în scopul stimulării vânzărilor, iar cota aplicabilă pentru vânzarea aragazului va fi de 24%, spune documentul.

În cazul serviciilor de restaurant şi de catering, orice combinaţie de băuturi alcoolice şi nealcoolice, indiferent de concentraţia alcoolică, este considerată băutură alcoolică. Un restaurant care vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara restaurantului nu este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplică o cotă redusă de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, indifferent dacă preţul acestora ar fi evidenţiată separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage după sine aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client, se specifică în normative.

Un lucru de remarcat este acela potrivit căruia în cazul cazării cu demipensiune, cu pensiune completă sau cu all inclusive, cota redusă de TVA de 9% se va aplica asupra preţului total al cazării, care poate include şi băuturi alcoolice.

Cristina IORDACHE