Dau „haina” cârpită pentru o viaţă prosperă

andries foto*În fiecare zi, zeci de nemţeni pleacă la muncă peste hotare

*În Italia nu mai sunt plătiţi ca altă dată, iar românii preferă să muncească în Anglia, Iralnda sau Danemarca

*Mulţi italieni îşi plătesc facturile în rate, iar pensionarii o duc tot mai rău

*Luna trecută, în Neamţ, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ erau înregistraţi 11.374 de şomeri

 

Chiar dacă rata şomajului este în scădere, în Neamţ sunt mii de persoane care trăiesc de la o zi la alta, fie cu ajutorul de la stat, fie cu alocaţiile copiilor.

Pentru a veni în sprijinul acestor categorii defavorizate, aleşii încearcă să mai „îndulcească” situaţia, prin diferite stimulente finaciare, adresate firmelor care încadrează şomeri. În plus, în fiecare lună, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ organizează cursuri gratuite şi alte acţiuni, menite să încurajeze ocuparea forţei de muncă. Dar împinşi de sărăcie, mulţi nemţeni preferă să plece peste hotare, sperând la un trai decent, care să le confere siguranţa zilei de mâine şi o viaţă prosperă.

Dacă bărbaţii cu studii medii vor munci în construcţii şi agricultură, în schimb, femeile preferă să lucreze la curăţenie, în sistemul sanitar (ca asistente), sau să îngrijească bătrâni. Până nu cu mult timp în urmă, pentru români, Italia părea pământul făgăduinţei. Acum, în peninsulă criza a afectat situaţia economică, iar investiiţiile au stagnat. În acestă ecuaţie, italienii de rând şi străinii au avut cel mai mult de suferit. Locurile de muncă sunt tot mai puţine, iar şomajul creşte de la o lună la alta. Din acest motiv, nemţenii preferă să muncească în Anglia, Irlanda sau Danemarca, state unde românii se integrează uşor, iar salariile sunt atractive.

Legat de situaţia din această ţară, un nemţean venit din Italia în concediu, ne-a decalarat:”E sărăcie mare şi acolo. Oamenii îşi plătesc facturile în rate, aşa s-a ajuns. Şi pensionarii o duc greu. Cei care primesc 500 de euro, din jumătate de pensie îşi cumpără medicamente şi abia dacă le mai rămân bani de mâncare şi facturi. În zona unde locuiesc şi apa o primim cu porţia, şi doar în anumite ore din zi. Eu lucrez la un cămin de bătrâni şi am 800 de euro. Bani din care trebuie să plătesc în România facultatea băiatului, iar aici să-i întind cum pot”.

Trecând de la acest aspect, în Nemţ, luna trecută, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă erau înregistraţi 11.374 de şomeri. Tot în aceeaşi perioadă, rata şomajului era de 5,67%, cu 0,04 mai mică decât în mai. Din numărul total de şomeri trecuţi în evidenţele AJOFM Neamţ, doar 2.626 mai primeau indemnizaţia de şomaj.

V. ANDRIEŞ