Dascălii debutanți pot beneficia de indemnizație de instalare

inemnizatie profesori* Neclaritățile din legea care acordă acest drept i-a determinat pe profesori să ceară ajutorul sindicatului * Inspectoratul Școlar face apel, prin intermediu presei, ca dascălii să se prezinte la instituție pentru beneficia de prima de instalare care li se cuvine

Odată cu începerea anului școlar 2015-2016, dascălii nemțeni abia intrați în sistem după absolvirea studiilor pot beneficia de o indemnizație de instalare, dacă profesează în altă localitate decât cea de domiciliu. Anul acesta au dat concurs 68 de debutanți din Neamț, însă niciunul dintre dascălii care au obținut un post nu s-au prezentat la Inspectoratul Școlar Județean pentru a-și cere drepturile. Din cauza avalanșei de legi emise în ultimii ani, prin care s-au tot adus completări și anulări de articole privind Statului Personalului Didactic, profesorii sunt bulversați și nu-și mai cunosc drepturile, așa încât au cerut lămuriri de la sindicatul care-i reprezintă.

„Pentru că odată cu începerea anului școlar 2015-2016 am fost întrebați de foarte mulți profesori dacă se mai acordă prima ori indemnizația de instalare, vrem să lămurim această problemă și să-i informăm pe dascăli că au acest drept, la încadrarea într-o unitate din altă localitate decât cea de domiciliu. În temeiul HG 281/1993, la încadrarea într-o unitate din altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiază de o indemnizație de instalare echivalentă cu un salariu de bază corespunzător funcției, gradului sau treptei profesionale în care urmează a fi instalat. Apoi, prin Legea nr.1/2011, Legea Educației Naționale, legiuitorul nu a mai reglementat în niciun fel situația primei/indemnizației de instalare, astfel că multe persoane care au intrat în sistemul de educație și care puteau beneficia de acest ajutor au considerat că acest drept a fost pierdut. Aceasta și din cauza faptului că Legea 63/2011 privind încadrarea și salarizarea în anul 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ stabilea că orice alte dispoziții contrare cu privire la stabilirea salariilor și a celorlalte drepturi de natură salariale, în anul 2011, se abrogă. Față de aceste dispoziții s-a presupus că au fost abrogate inclusiv prevederile HG 281/1993, care reglementa prima și indemnizația de instalare. Însă, la sesizarea Curții de Apel Iași, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile în această chestiune de drept, Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat în data de 21.09.2015, în dosarul 1701/1/2015 și în consecință dispune că prin Legea 63/2011 nu se abrogă dispozițiile din HG 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitățile bugetare. Concluzionând, putem afirma că în prezent prevederile HG 281/1993 vizând acordarea indemnizației de instalare sunt în vigoare, iar de acestea pot beneficia atât personalul didactic de predare, cât și personalul didactic auxiliar și cel nedidactic“, a explicat prof. Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber Învățământ Neamț.

La rândul său, Maria Ghiniță, inspector școlar purtător de cuvânt al ISJ Neamț, a dorit să facă un apel prin intermediul presei la debutanții care au obținut post în învățământ și au rămas în sistem, să se adreseze Inspectoratului pentru a beneficia de prima de instalare care li se cuvine.

Geanina NICORESCU