Dări achitate de aproape 683 milioane lei la buget

18/08/2015

finante neamtPlățile fiscale au înregistrat o valoare de aproape 683 milioane lei după primele opt luni ale acestui an, conformarea unităților economice nemțene continuând trendul ascendent din ultima vreme. Încasările la bugetul județului au fost, anul acesta, cu 11% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, când după opt luni s-au evidențiat plăți de 612 milioane lei. „Potrivit situației la 31 iulie 2015, s-au încasat 682,64 milioane lei în total la bugetul general consolidat al județului, singurul deficit înregistrându-se la bugetul asigurărilor sociale de stat, unde s-au încasat 230,38 milioane lei, față de 239,63 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut“, a precizat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț.

Micșorarea acestei cifre reflectă scăderea numărului de angajați din județ prin pensionare.

Afacerile întreprinzătorilor nemțeni se dovedesc rentabile și profitabile, valoarea obligațiilor la bugetul de stat achitate în primele opt luni ale anului crescând față de aceeași perioadă a anului trecut. S-au achitat în contul taxelor și impozitelor datorate statului aproape 328 milioane de lei, cu 61,63 milioane de lei mai mult față de anul trecut.

Popriri pe conturi pentru datorii de 203 milioane lei

O altă parte a mediului privat este în continuare afectată de lipsa de desfacere, de lipsa lichidităților ori se confruntă cu produse sau servicii necompetitive și cumulează datorii la buget, care totalizează peste 305 milioane lei, așa cum au fost acestea evidențiate de Fisc până la finele lunii iulie.

Măsurile de executare silită dispuse anul acesta a adus înapoi la buget aproape 70 milioane de lei. „Cea mai mare parte din sumele restante ce au fost recuperate la buget a fost achitată de contribuabilii nemțeni imediat după primirea somațiilor emise de organul fiscal, respective 40,16 milioane lei“, a mai spus Cristina Ionescu.

Restul sumei recuperate la buget a provenit din popririle bancare (aproape 20 milioane de lei) instituite pentru o valoare totală a debitelor de 202,83 milioane lei.

În situațiile în care s-au epuizat primele măsuri de executare silită și nu au apărut rezultatele scontate, AFP Neamț a trecut la punerea sub sigiliu a bunurilor debitorilor în vederea vinderii acestora pentru recuperarea banilor la buget. „În perioada amintită, s-au instituit sechestre asupra bunurilor mobile în valoare de 6,08 milioane lei și asupra unor bunuri imobile în valoare de 20,76 milioane lei“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Fiscului nemțean. Măsura a fost contracarată de o parte din cei care s-au trezit cu sechestre, cu plăți care au totalizat 5,5 milioane de lei. Ulterior, AFP Neamț a vândut o serie de bunuri mobile și imobile, în contul debitelor intrând astfel 0,06 milioane de lei.

Cristina Iordache