Daniel Vasiliu: „GAL-URILE CREEAZĂ PUNŢI DE DIALOG INTERNAŢIONAL”  

08/10/2017

După protocolul semnat în această vară între Federatia Naţională a GAL-urilor din România şi partenerii de peste Prut , se consemnează încă un acord  încheiat recent la Budapesta  cu omologii maghiari, în domneiul grupruilor de acţiune locală înfiinţate în scopul accesării de fonduri europene nerambursabile, pentru a fi utilizate în dezvoltarea satelor şi comunelor.
Daniel Vasiliu, fost consilier judeţean, secretar general al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală declară că  “în contextul actual relaţional dintre cele două state, am considerat că orice întâlnire menită să dezvolte şi să întărească relaţiile bilaterale, este una binevenită. Asistăm la un zgomot de fundal menit să creeze animozitate între cetăţenii români şi cei de etnie maghiară care locuiesc de sute de ani pe aceleaşi meleaguri, care împart şi islazul şi fântâna în satul romanesc , şi au înţeles că la final nu iau nimic cu ei. Semnarea unui protocol de colaborare între FNGAL Romania şi Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii al Ungariei  , poate genera în viitor proiecte comune între GAL-urile celor două ţări, care să pună în lumină dezideratele comune , valorile şi tradiţiile fiecărui popor , tocmai cele care ne fac atât de unici într-un proces de uniformizare constantă. Uniunea Europeană trece printr-o perioadă tulbure, cu modificări în componenţa sa, cu temeri cauzate de acţiunile organizaţiilor teroriste, dar şi cu interferenţe de mentalitate şi comunicare între cetăţenii care au migrat masiv în ultima perioadă şi locuitorii bătrânului continent. Poate şi din acest motiv, o legătură cât mai puternică şi constructivă cu toţi vecinii noştri, poate genera un climat de echilibru şi normalitate. ”
GAL-urile sunt asocieri de comunităţi locale rurale, înfiinţate în scopul accesării de fonduri europene nerambursabile, pentru a fi utilizate în dezvoltarea satelor şi comunelor româneşti. La ora actuală, în Neamţ, funţionează cinci grupuri de iniţiativă locală.