Dan Aanicăi – maestru al sportului

dan aanicai1Dan Aanicăi, antrenorul clubului Sakki Internaţional Karate Do din Piatra Neamţ, a fost recompensat cu titlul de maestru al sportului de către Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru meritele pe care le-a avut în dezvoltarea karate-ului în ţară şi străinătate. Un alt sportiv de la clubul pietrean, actualmente şi el instructor de karate, Alexandru Mihai, a primi distincţia de maestru emerit al sportului, pentru rezultatele pe care le-a avut în competiţiile înternaţionale, unde a cucerit mai multe titluri de campion european, la juniori şi seniori, şi un titlu de vicecampion mondial. Cele două distincţii acordate de MTS sunt o încununare a muncii care s-a desfăşurat şi care se desfăşoară de mai mulţi ani la clubul Sakki, club care de-a lungul anilor a creat şi şlefuit mai mulţi campioni. Vizibil emoţionat de distincţia acordată, instructorul Dan Aanicăi a vorbit despre importanţa acestei medalii, despre trecut şi prezent la clubul pe care îl conduce şi despre viitorul karate-ului în ţară şi străinătate. Alexandru Mihai nu a putut dialoga cu noi deoarece în această perioadă se află la pregătiri la un club din oraşul german, Trier, dar va reveni în ţară la finele anului. Titlul de maestru al sportului a fost primit de Dan Aanicăi la jumătatea lunii trecute, la Timişoara, unde a participat cu sportivii lui la un concurs internaţional, Open-ul Timişoarei.

Rep: Dan Aanicăi, te aşteptai ca tu şi Alexandru Mihai să primiţi astfel de titluri?

D.A: Sincer nu mă aşteptam şi iată că după mai bine de 30 de ani, de practicare a karate-ului, pot să spun că a fost o perioadă foarte foarte grea, de pregătiri, competiţii naţionale şi internaţionale, şi iată că după atâţia ani s-au văzut şi rezultatele şi din partea mea şi din partea lui Alex Mihai, dar şi din partea celorlalţi sportivi pe care nu trebuie să îi uităm, care au avut o ascensiune foarte bună în ultimii ani. Avem un lot foarte bun şi sunt foarte mulţumit de valoarea acestor copii.

Rep: Pentru ce ai primit acest titlu de maestru al sportului?

D.A: Pentru meritele deosebite ca şi sportiv, pentru competiţiile internaţionale care au avut loc în ultimii 5 ani.

Rep: Ce reprezintă aceste distincţii, atât pentru tine cât şi pentru Alex?

D.A: Încununează ani de muncă, de pregătire, de sacrificii. Eu spun că au fost foarte multe sacrificii pentru că, după cum ştiţi, acest sport nu este bine văzut de anumiţi oameni şi după cum vedeţi, acelaşi imn şi acelaşi steag se arborează pentru orice sport, nu numai pentru arte marţiale sau numai pentru fotbal. Cred că şi karate-ul este un sport care are un număr foarte mare de practicanţi în lume, dacă e să facem o statistică, cred că artele marţiale au cei mai mulţi practicanţi dintre toate sporturile.

Rep: Dacă e să facem o retrospectivă, ce momente frumoase îţi aminteşti în aceşti 30 de ani?

D.A: Din moment ce eşti un practicant de arte marţiale, toate momentele sunt frumoase, ai de învăţat de fiecare dată ceva nou şi e tot timpul dorinţa de a merge mai departe, de a te autodepăşi. Eu consider că atât ca sportiv cât şi ca antrenor, mi-am făcut datoria atât cât s-a putut de bine, am scos rezultate, şi eu ca sportiv şi elevii mei şi sunt foarte mulţumit de ceea ce s-a întâmplat în aceşti ani.

Rep: Care ar fi rezultatele notabile ale lui Alexandru Mihai?

D.A: Alex a fost timp de 9 ani de zile campion naţional, campion european, consecutiv, de 3 ori medaliat la campionatele mondiale, vicecampion mondial la Albena, şi multe alte rezultate în afară de cele oficiale, Cupa României. Ştiţi că avem şi multe alte cupe naţionale şi internaţionale care au loc în România.

Rep: Traversăm o perioadă grea financiar; aceste distincţii te încurajează să continui acest sport?

D.A: Pot să spun că aceste distincţii nu le aveam în momentul de faţă fără sprijinul unor oameni. Şi vreau să aduc o mare mulţumire oficialităţilor din Piatra Neamţ, Primăriei Piatra Neamţ, CJ Neamţ, care de-a lungul anilor ne-au ajutat, un ajutor fără de care nu ne-am fi permis să mergem la concursuri. Am fost la competiţii, la stagii de pregătire, care au fost benefice şi ne-au adus la stadiul în care suntem noi acum.

Rep: Ne apropiem de finalul anului, cum ai caracteriza 2014, pentru tine, pentru sportivi?

D.A: Rezultatele, mai ales în ultimii ani, sunt cam aceleaşi. Ne-am menţinut pe aceeaşi linie, dar pot să spun că am avut rezultate foarte bune şi la campionatul naţional, european şi la mondiale, eu mă refer la ultimii 5 ani. Ţin să aduc aminte campionatul mondial din Lituania, din Slovenia, 2012 şi 2013, la care am participat şi am urcat pe podium, dar sunt şi multe alte concursuri internaţionale la care am participat şi am urcat pe podiumuri şi acolo. Din păcate anul acesta nu am fost la europene pentru că nu l-am avut pe Alex, el este plecat în Germania la un club de acolo World Karate Federation. În decembrie sau ianuarie va veni acasă, el este dublu legitimat şi bineînţeles că va rămâne la grupa lui de suflet, Sakki Internaţional Karate Do.

Rep: Aveţi la ora actuală elevi care să calce pe urmele lui Alex Mihai?

D.A: Cu siguranţă, toţi sunt buni, toţi au perspectivă, dar avem un lot de 10 copii cu care mergem la competiţii, şi care merg foarte bine şi care promit pentru anii viitori. Am făcut schimbul de generaţii, cei care au fost în trecut la noi ne mai auzim doar aşa la telefon, mulţi sunt plecaţi din localitate, s-au căsătorit, s-au stabilit în alte oraşe. Mulţi mi-au spus că au dorinţa să se reîntoarcă după ce termină facultatea, să vină din nou la sală să se antreneze.

Rep: Ce concursuri mai sunt în calendar până la finele anului?

D.A: Mai sunt competiţii la care vrem să participăm, să sperăm că mai putem obţine ceva bănuţi. Avem la finele săptămânii un concurs puternic la Braşov, Cupa Aiki Kronstadt, se aliniază 4 federaţii, aşa că vor fi prezente foarte multe cluburi, iar noi vom participa pentru al doilea an consecutiv. Va urma la Piatra Neamţ, Cupa Ştefan cel Mare, organizată de colegii noştri Gabi Mareş şi Ionuţ Ştefănescu, la sala Polivalentă. La începutul lunii decembrie va fi Cupa României de la Timişoara, unde cred că vom participa.

Rep: Unde îţi desfăşori activitatea pe plan local?

D.A: În continuare ne pregătim la Şcoala nr. 3, este şcoala unde ne antrenăm încă din anul 1990 şi este şcoala noastră de suflet, acolo se întruneşte familia Sakki Internaţional Karate Do.

Rep: Se doreşte o unificare a mai multor federaţii pentru ca karate-ul să ajungă sport olimpic, crezi că se va realiza acest lucru?

D.A: Doamne ajută să se întâmple şi lucrul acesta pentru că de foarte mulţi ani s-a încercat această unificare, nu ştiu, interesele au fost prea mari, nu m-au interesat confruntările care au avut loc în cadrul FR de Arte Marţiale, noi ne-am văzut de treaba noastră, ne-am antrenat, am participat la competiţii şi ăsta a fost cel mai important aspect pentru noi, războaiele între şefii federaţiei române şi alte structuri, sincer nu ne interesează, noi vrem atât, antrenamente şi rezultate.