„Dacă nu slujește cetățenilor, politica e inutilă!”

arsene2
* Dictonul aparţine deputatului Ionel Arsene

Rep: Vacanță! Vacanță parlamentară! Ce face PSD-ul pe care îl conduceți la Neamț?
Ionel Arsene: PSD-ul face ce trebuie să facă, adică se implică în agenda cetățeanului. Oamenii ne-au trimis în Parlament ca să rezolvăm problemele lor și ale comunităților. Dacă nu slujește cetățenilor, comunităților, administrației locale, politica e inutilă. Eu am avantajul că până a mă implica în politică am activat în viața reală – nu am stat pitit după vreun birou, nu am făcut bani în afaceri cu statul. Am câștigat pâinea familiei mele ca orice român, ca orice om de afaceri care știe ce înseamnă să creezi locuri de muncă, să dai lefuri, să dai impozite…

Rep: Acum, în plină vară, agenda asta a cetățeanului spre ce vă îndreaptă?
I.A.: Și eu și ceilalți parlamentari nemțeni nu suntem în vacanță, ci acolo unde ne e locul, între oameni. În audiențe la sediile noastre dar mai ales pe stradă, între oameni, în piețe, pe ulița din cel mai îndepărtat sat încercăm să determinăm problemele lor reale. Dincolo de cele generale, pe care trebuie să le soluționăm în Parlament, sunt problemele punctuale ale comunităților, investițiile atât de necesare.
Până la investiții însă – vreau să vă vorbesc imediat și de ele – problema numărul 1 a administrațiilor locale din Neamț este, acum, îndepărtarea efectelor inundațiilor. Suntem datori să fim alături de cetățeni, de primari, acum, la greu…

Rep.: Apropo de inundații și lucrări poate explicați și unor minți luminate de la București că e păcat să bagi 9 milioane de euro într-o lucrare care e neterminată pentru că nu se mai alocă un milion de euro, adică 10 la sută. Mă refer la lucrarea de la Slobozia, de pe Cracău…
I.A.: Vă spun sincer, cunosc subiectul respectiv doar în mare. E foarte bine documentat pe această temă colegul meu, Liviu Harbuz, deputat în Colegiul 3 Roznov. Într-o astfel de situație e evident că e păcat că lucrurile s-au blocat, cum se spune, la mal și împreună cu Liviu, cu ceilalți colegi vom face demersurile necesare. Aceleași lobby trebuie să-l facem și pentru cei de la Agapia, unde sunt de făcut reparații la infrastructura afectată de inundații. Pentru Țibucani unde trebuie reparate de urgență niște poduri. Pentru Războieni, pentru Crăcăuani…

Rep.: Cam plină de probleme agenda cetățeanului…
I.A.: Ei, dar astea sunt doar câteva și mai sunt multe altele. Principala problemă din județ este însă infrastructura. Avem drumuri județene, locale sau naționale pe care acum e bine să le eviți. Le-am cerut tuturor primarilor, indiferent de culoarea lor politică, le-am cerut și parlamentarilor noștri ca împreună să pregătim acele proiecte care să primească finanțare nerambursabilă cu care să rezolvăm aceste probleme care nu țin de modernitate, ci de decență.

Rep.: Da, dar cu referire la proiecte și finanțări, cam spun unii – inclusiv primari PSD – că altădată banii găseau mai ușor drumul spre județul Neamț.
I.A.: Vede toată lumea că Guvernul Ponta a început să miște pozitiv lucrurile. Nu putem însă nega că vremurile încă sunt sub pecetea crizei, dar printr-o bună gestionare a resurselor, acolo unde e nevoie de bani ei chiar vor ajunge. Altădată? Ar fi multe de spus, dar nu e acum cazul. Eu vă asigur însă că din 2014 și până în 2020 vor ajunge bani în fiecare comunitate. Vor fi investiții în infrastructură, investiții serioase, pe proiecte serioase, acolo unde este nevoie. Și în Neamț este mare nevoie. Dar aștept să mă întrebați ceva și despre Consiliul Județean!

Rep.: Să nu vă înșel așteptările. Ce se întâmplă la Consiliul Județean, cum funcționează – sau nu! – USL la Consiliul Județean?
I.A.: La Consiliul Județean, USL funcționează foarte bine când e vorba de interesul corect al cetățeanului. Indiferent cine propune – că un consilier de la un partid sau altul, că președintele Culiță Tărâță – dacă e o inițiativă în acest sens, noi cei de la PSD o susținem. Nu o să voteze însă niciodată aleșii PSD inițiativele care au în spate interesele personale ale lui Culiță Tărâță. Noi vedem însă altceva, o opoziție a președintelui Tărâță la inițiativele corecte ale PSD și ale celorlalți consilieri. A venit timpul ca președintele să înțeleagă că el este Executivul, adică cel care trebuie să pună în practică, hotărârile plenului…

Rep.: Și totuși sunt șanse pentru o pace la CJ?…
I.A.: Repet, noi suntem deschiși la orice colaborare care să fie în interesul județului, al cetățeanului. Domnul președinte să-și adune puțin gândurile, să separe administrația județului unde activează acum de ideea de firme și afaceri. El, conform legii, nu are voie să mai conducă firme, dar mereu îl auzim vorbind – inclusiv în ședințele de la CJ – de „firmele mele”.
Vreau să fiu bine înțeles: nu mă interesează ce face domnul președinte Tărâță în timpul liber, nu mă interesează chestiunile lui personale. Vreau doar să se poarte la CJ ca un reprezentant al administrației și atât. Să ne facem fiecare treaba pentru care ne-au ales oamenii. Să lăsăm deoparte alte interese, alte priorități și să ne facem datoria față de cetățeni. E prea mult ce cer eu?

Rep.: Nu știu. Să lăsăm cititorii să aprecieze.
I.A.: Sunt convins că cititorii ziarului Ceahlăul știu să sprecieze și situațiile și sinceritatea fiecăruia. Vă mulțumesc.

A consemnat D. VINCA

Caseta
Sec, de la președintele Tărâță: „Doar în interesul județului”

Date fiind unele dintre replicile-tăiș din interviul de mai sus, respectând principiile deontologiei gazetărești, am solicitat un punct de vedere de la președintele Consiliului Județean Neamț cu privire la acuzele aduse de partenerul său din USL.
Răspunsul de la Culiță Tărâță a fost unul sec: „Culiță Tărâţă gândește și acționează numai în interesul județului și al locuitorilor lui”.