„Dacă bubuie, sare artistul în aer!”

b2

Scenă beton peste țevile Transgaz
Complexul sportiv-cultural din câmpul Borleștiului este așezat peste conducte de gaz metan. Este vorba despre celebrul areal cu teren de bitum (fotbal, tenis etc), teren mare (cel cu cabluri electrice deasupra) și scenă (care, pe o temelie țeapănă, are o parte expusă, ca o rampă și în spate o cameră, ca o magazie).

Fiecare din părți și-a prezentat de-a lungul timpului opiniile: primarul Vasile Iliuță a susținut sus și tare că are toate avizele în regulă, adversarii săi politici au zis că ba, iar într-o înregistrare la Kanal D, Transgaz spunea că e un aviz dar nu pentru tot ce e acolo.
Oarece lumină fac niște inspectori și meseriași de la Transgaz care, ieri, au săpat un șanț pentru a verifica starea conductei și au ajuns cu șanțul până în buza scenei.

”Eu am depistat clădirea – scrie în raport – pe data de 7 octombrie 2013. Atunci era deja turnată temelia. Apoi, pe 4 noiembrie am fost cu șeful de la Sector Piatra Neamț și cu domnul primar. Inițial Primăria a trimis la Mediaș și șefii de acolo nu au aprobat. S-a cerut o reamplasare, la minim 20 de metri de conducta de gaz. Apoi s-a ajuns la un consens cu ai noștri, au zis bine, lăsăm să fie terenuri de sport dar să nu fie făcute clădiri. Deci fără temelie, fundație, fără nimic. Și deodată ne-am trezit cu această clădire care nu era în niciun proiect. Temelia gardului de la terenul de bitum nu deranjează, aia e mică, e pusă așa, ca asfaltul peste prund. Dar cu scena, cu clădirea asta e problemă mare. Dacă e o avarie sub clădirea asta cum intervenim? Sunt atâtea probleme, nu ați văzut? Cu explozii, cu minuni din astea. Nu se știe… Doamne ferește! Conducta are 40 și ceva de ani… Dacă se acumulează gaze acolo? Vine artistul, fumează o țigară… Dacă bubuie, sare artistul în aer! Mulți nu înțeleg, noi nu avem nimic cu nimeni, respectăm niște legi, niște regulamente. Nu că e terenul meu, zic ei. Domnule, e terenul matale, dar are niște sarcini pe el și nimeni nu dorește accidente cu victime. I-am zis atunci domnului primar că fac raport mai departe. El a zis că eu să-mi fac treaba mea că el și-o face pe a lui. Doar știe legea, că nu e primar de azi, de ieri. Dânsul a zis că noi facem un abuz. Dar nu facem niciun abuz. Oriunde faci acum o clădire, trebuie aviz de la IRE, de la Gaz, de la Romtelecom, de peste tot. Noi am înțeles că pentru clădirea asta nu sunt autorizații nici de la noi de la Gaz, nici de la Mediu și de aia nu a dat nici Consiliul Județean autorizație…”, a precizat inspectorul de linie (așa se numește funcția sau, mai popular, ”liniorul”) care supraveghea echipa care a săpat la una din gurile de aerisire…
”Dacă clădirea asta era la capătul celălalt al terenului de tenis nu era nicio problemă, nu ne deranja. Dar nu ne deranjează pe noi ca persoane, ci legea. Legea! Dacă se întâmplă ceva, pe noi ne ia la întrebări <<Dar voi nu ați văzut construcția aia pe conductă?>>. Noi trecem lunar pe traseu, uneori chiar și zilnic. Când s-au apucat de turnat temelia i-am atras atenția domnului primar. Am adus proiectantul lor care nu știa nimic că se face peste țevile noastre. S-au stopat, atunci lucrările. A fost prin noiembrie, parcă, dar apoi, în 10 zile, cam așa, construcția a fost ridicată. Traseul inspectorului e de laTazlău, la Săvinești. Când a terminat și s-a întors înapoi, construcția era ridicată”, spun cei de la Transgaz care nu cred că scena va putea rămâne amplasată unde e acum.

Sunt și alte exemple în care construcții ridicate fără aviz și în zone interzise au fost apoi mutate. ”Am avut o problemă la Viișoara cu un domn procuror care și-a făcut construcția la patru metri de țeavă și el avea accept la 12 metri. Până la urmă, cât de bine știa el legile tot a fost obligat să mute casa… La 12 metri, cum era în aviz! Nu e nimeni rău sau nu știu cum… Legea… Așa s-a întâmplat și la Piatra Șoimului, cu o stână, cu un saivan. S-au gândit că acolo în vârful dealului nu e nimic, dar era conducta. Dacă nu s-au uitat in planuri, că sunt schițele și la primărie, și pe internet acum… La ei a fost mai ușor cu mutat saivanul, că era demontabil”, povesteau ieri muncitorii Transgaz.

Rămâne de văzut dacă scena tip rampă de depozit de la Borlești va avea viață mai lungă pe actualul amplasament sau grija pentru artiștii care ar putea bubui la propriu va trece pe primul loc.

Daniel VINCA