Descoperire în timpul renovărilor, la Spitalul Bisericani
Lucrările de renovare de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani au scos la iveală, zilele trecute, o pictură bisericească de mari dimensiuni, care dăinuie pe arcada unei uşi interioare. Uimiţi de descoperire, muncitorii au alertat imediat conducerea sanatoriului.
„A fost o surpriză plăcută să descoperim o icoană, acum trei zile, exact când a fost sărbătoarea Cuviosului Chiriac, duhovnicul care a locuit în peşteră aici, la Bisericani”, ne-a declarat dr. Daniela Marcoci, director medical la Spitalul Bisericani. „Cei care se ocupă cu renovarea au descoperit icoana care probabil datează de peste 60 de ani, o icoană care ne face să sperăm mai mult că vom reuşi să realizăm tot ce ne-am propus pentru pacienţii noştri, inclusiv în acest corp de clădire, şi că Dumnezeu este cu noi, ne păzeşte şi ne va ajuta în continuare”.
Emilia Ciobanu, managerul Spitalului, a subliniat că icoana, acoperită cu tencuială şi var, va fi recondiţionată cu ajutorul unui restaurator şi păstrată. „Acolo a fost paraclisul spitalului, însă nimeni nu ştia cu siguranţă că sub tencuială ar exista icoane pictate. E ca o minune pentru noi şi i-am spus şi părintelui stareţ, care a fost foarte încântat de descoperirea făcută chiar de hramul mănăstirii”.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a vieţuit la începutul sec. al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, alături de 100 de călugări. S-a retras în pustie, într-o peşteră, „în aspră osteneală”, timp de 60 de ani, în rugăciune. Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, având o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune. Şi-a dat sufletul lui Hristos, numărându-se printre sfinţii români, cinstiţi de popor. Moaştele lui au fost aşezate în peştera în care a trăit, peşteră ce se poate vedea şi astăzi şi în care s-a amenajat, mai târziu, un paraclis în cinstea lui. Mai târziu, din cauza deselor tulburări din ţară, sfintele moaştele au fost împărţite.
Geanina NICORESCU