Cutremurul a panicat doi nemțeni

29/12/2016

*Nu au fost pagube materiale în județ

Cutremurul din noaptea de 27 spre 28 decembrie 2016, care s-a produs la ora 1,20 în zona Vrancea, cu o de magnitudine 5,4 grade pe scara Richter și la o adâncime de 97 kilometri, s-a simțit în Neamț, dar din fericire nu s-au înregistrat pagube materiale, nefiind afectate nici măcar clădirile cu risc ridicat ce sunt clasificate și ținute sub observație de fiecare dată când au loc zguduiri ale scoarței terestre. Militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț au avut, ca de fiecare dată când se produce un cutremur, misiunea de a monitoriza clădirile încadrate în grad de risc seismic din Roman.

Nemțenii nu au alertat instituțiile în ce privește semnalarea vreunei situații de avariere a imobilelor pe care le dețin. În schimb, două persoane s-au panicat. „Prin SNUAU 112 s-au primit două apeluri cu privire la atacuri de panică, în cazul unei persoane din localitatea Grumăzești și a unei persoane din municipiul Roman care a solicitat ambulanță și a fost transportată la Centrul de Primire a Urgențelor Roman“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Roman au executat misiuni de cercetare de specialitate post seism în zonele posibil a fi afectate din municipiul Roman, nefiind constatate construcții avariate. Până dimineață nici nu au mai fost primite apeluri pentru ajutor medical ori prin care să se semnaleze alt gen de probleme.

Acesta a fost cel mai puternic seism de luna aceasta, când scoarța terestră s-a zguduit de mai multe ori, aproape zilnic, începând din data de 6 decembrie. Cutremurul de la ora 1,20 a fost urmat de un seism produs la ora 5,01, tot în zona Vrancea, de magnitudine 2,0 grade pe scara Richter la o adâncime de 91,1 kilometri.

Cristina IORDACHE