Cursuri de coafură şi mentorat pentru 20 de adolescenţi instituţionalizaţi

atelier de formare4Ieri, la Centrul de Servicii Elena Doamna, a avut loc inaugurarea  Atelierului de Formare „Învăţ, ştiu, pot!”, eveniment organizat de Reprezentanţa UNICEF în România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ şi Wella Proffesionals. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ, ai DGASPC Neamţ şi ai autorităţilor locale, precum şi membri ai echipelor UNICEF şi Wella. Au luat cuvântul Daniela Soroceanu, secretarul Consiliului Judeţean Neamţ, Cristina Păvăluţă, director al DGASPC Neamţ, Cristina Râcu, marketing manager Wella, Eduard Petrescu, coordonator programe UNICEF România şi Despina Andrei, manager UNICEF. Adolescenţii participanţi la atelierul de formare au fost reprezentaţi de elevul Antonio Răzvan Moisă, elev la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

În cadrul atelierului de formare, 20 de tineri defavorizaţi din judeţul Neamţ, provenind din sistemul public de protecţie a copilului sau din familii defavorizate, vor participa la cursuri de coafură şi mentorat, pe baza unui parteneriat încheiat între Wella şi UNICEF. Centrul deschis la Piatra-Neamţ este al doilea de acest gen din ţară, primul fiind inaugurat anul trecut la Focşani.

„Sunt mândră pentru că judeţul Neamţ este al doilea judeţ ales din ţară care beneficiază de acest parteneriat. În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Protecţia Copilului Neamţ, consider că acest atelier este un exemplu de bună practică, un eveniment care le va schimba multora gândirea, propunând o altă viziune asupra a ceea ce trebuie să facem pentru copiii noştri”, a spus Daniela Soroceanu, secretarul Consiliului Judeţean Neamţ.

Cursurile se întind pe o perioadă de şase luni, în primele două săptămâni fiind susţinute de nouă mentori sosiţi din Australia, Noua Zeelanda, Italia, Spania, Luxemburg, Marea Britanie şi Irlanda. La sfârşitul atelierului de formare, elevii vor da un examen şi vor primi o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, fiind ajutaţi, ulterior, să-şi găsească de lucru în saloanele de profil.

„Evenimentul de astăzi reflectă preocuparea permanentă a instituţiei noastre de a susţine orice iniţiativă menită să faciliteze integrarea socio-profesională a tinerilor din sistemul de protecţie socială din judeţul Neamţ . Cu ajutorul UNICEF şi Wella, tinerii din sistemul de protecţie vor beneficia de cursuri de coafură şi mentorat, la cel mai înalt nivel. Profesionişti din întreaga lume vor împărtăşi experienţa lor acestor tineri, astfel ca ei să-şi poată face o carieră în acest domeniu”, a adăugat Cristina Păvăluţă, director al DGASPC Neamţ.

Potrivit datelor UE, în jur de 40% dintre copiii români trăiesc în sărăcie sau prezintă risc de sărăcie, aproximativ 22% dintre adolescenţii şi tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani fiind şomeri.

Irina NASTASIU