Cupa Iacomi,cu mic şi mare

iacomiCea de a 21-a ediţie a Cupei „Dr. Gheorghe Iacomi”, organizată de Clubul Eco-Turistic cu acelaşi nume, la finalul săptămânii trecute, a avut aproximativ 200 de participanţi, din toată ţara. Cel mai mic montaniard din tabăra amenajată şi anul acesta la Falon are aproape un an, iar seniorul, venerabila vârstă de 87 ani. Ca de fiecare dată, participanţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, dar şi numeroase probe de concurs.

La cea de regularitate, montaniarzii au avut de ales între două tipuri de trasee, în funcţie de performanţele şi rezistenţa lor. Cei mai experimentaţi au avut şansa să vadă şi să escaladeze stâncile din Zaruri, iar începatorii s-au bucurat de peisajele deosebite oferite de Jgheabul cu Hotar, unde au aflat legendele Stâncii Dochia, a Vulturului lui Traian şi au salutat din mers “Santinela”.
Au urmat proba de alpinism, supravegheată de salvamontişti, şi proba de orientare turistică, una dintre cele mai dificile, dar şi aşteptate. După 10 ore petrecute pe munte, echipajele intrate în concurs au participat la proba surpriză, care a înveselit şi mai mult atmosfera.
Copiii au avut şi ei parte de o competiţie mare. Probele de alpinism, creativitate şi îndemânare au reunit la start 50 de concurenţi, cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani.
“Ne bucurăm că la eveniment au venit montaniarzi din toată ţara. Chiar daca vremea s-a jucat cu noi, nimeni nu s-a speriat de ploaie. Traseul de aventură a fost dificil, dar foarte frunos, iar sprijinul salvamontiştilor şi al rangerilor a fost binevenit. Nu au fost înregistrate evenimente neplăcute şi acesta este cel mai bun barometru pentru noi. Toata lumea a înţeles şi a aplicat regulile taberei, ceea ce reprezintă un plus, ne-am facut auziţi şi ascultaţi. A fost bine, însă întotdeauna e loc de şi mai bine”, a declarat Adrian Ichim, vicepreşedinte CET dr. Gheorghe Iacomi Piatra Neamt.
La final, premierea. Copiii au primit diplome, cărţi şi diverse jucării, iar cei mai experimentaţi, trofee, diplome, pliante şi câte un brăduţ, care să le aducă aminte de meleagurile nemţene. Şi în acest an, organizatorii s-au bazat pe sprijinul rangerilor de la Parcul Naţional Ceahlău, salvamontiştilor, jandarmilor montani şi personalului de la Serviciul de Ambulanţă Neamţ, precum şi al unor sponsori şi autorităţi locale şi judeţene.