Cumperi electrice şi electronice noi, le poţi preda gratuit pe cele vechi

* Firmele dar şi persoanele fizice care nu respectă noua lege, riscă amenzi usturătoare

Nemţenii care deţin deşeuri de echipamente electrice şi electronice riscă, începând din 26 aprilie 2015, amenzi între 500 şi 1.000 de lei dacă nu le predau către sistemelede colectare stabilite prin lege. Ordonanţa de Urgenţă care prevede aceste sancţiuni stabileşte măsuri de obligare la protecţia a mediului şi în cazul firmelor care vând echipamente electrice şi electronice. Tot începând de duminică, societăţile de profil sunt pasibile de amenzi usturătoare, de până la 50.000 de lei, dacă nu vor informa clienţii respre costurile de colectare şi locurile în care se pot preda deşeurile provenite de la echipamentele vechi. Totodată, la vânzarea echipamentelor noi, deşeurile celor vechi vor trebui preluate gratuit de la clienţi, la solicitarea acestora. De exemplu, la achiziţionarea unui aspirator nou se va putea preda un aspirator vechi, dacă acest lucru este solicitat de cumpărător, în sistemul „unul la unul”:

„La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligaţi să preia DEEE în sistem «unul la unul», în mod gratuit, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat şi să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziţionarea produsului”. Prevederile sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 253 din 16 aprilie şi care se va aplica din 26 aprilie. Acest act normativ va înlocui dispoziţiile actuale stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1037/2010.

Finanţarea colectării, tratării, valorificării şi eliminării în condiţii de protecţie a mediului a DEEE provenite din gospodăriile particulare sau de la alţi utilizatori se va face pe cheltuiala producătorilor. Amenzile aplicabile celor ce nu vor respecta această obligaţie vor fi cuprinse, de asemenea, între 40.000 şi 50.000 de lei.

Totodată, în cadrul spaţiilor de vânzare a echipamentelor de cel puţin 400 mp, trebuie asigurată colectarea gratuită a deşeurilor foarte mici, respectiv cele cu dimensiuni de până în 25 cm. Acest lucru se va face atât în magazine, cât şi în imediata apropiere a acestora, fără a obliga clienţii să cumpere echipamente electrice şi electronice echivalente.

Geanina NICORESCU