Cumpărătorii țigărilor de contrabandă, ținta campaniei „Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!“

rupelantul 4 *Fumătorii sunt chemați de autorități să „Rupă lanțul!“ contrabandei * Pentru că Poliția este depășită de situație, contrabanda fiind în ușoară creștere conform unui studiu independent, organizatorii campaniei îl iau în cătare pe cumpărător

Puțini dintre fumătorii care sunt nevoiți să se aprovizioneze cu țigări ieftine, de contrabandă, știu cum ajung acestea pe tonete. Drumul e foarte lung și traficanții dau dovadă de inventivitate progresiv exponențială cu măsurile derulate de poliție și parchet menite a contracara fenomenul. De pildă, înăsprirea controalelor în vamă, pentru că mare parte din țigările vândute și în Neamț provin de peste Prut, a făcut ca cei care sunt adânc implicați în traficul de țigări să recurgă la tot felul de metode pentru a disimula baxuri întregi de țigări. Așa că de la cele mai „inofensive“ metode (crearea de pereți dubli în autoutilitare, îndesarea cartușelor în anvelope etc.), odată depistate de polițiști, s-a trecut la variante inimaginabile. Cum ar fi transportul lor în carcase de animale moarte, cu vidanjele, ba chiar la chilot, direct pe pielea „cărăușului“. Traseul ulterior nu mai are relevanță, cert este că itinerariul sinuos al țigărilor de contrabandă de la „furnizor“ la „comerciant“ este unul de-a dreptul toxic în unele cazuri. Nemaivorbind de ingeniozitatea de care dau dovadă în ultimul timp, de când s-au pus „tunurile“ pe traficanți, în a dosi cât mai bine stivele de baxuri de țigări, preventiv, în caz de descinderi. O astfel de ascunzătoare au descoperit polițiștii recent, la un traficant din Lugoj (Timiș), care își amenajase un soi de tunel sub parcarea din ograda proprie, frumos decorată cu dale. Ce au făcut polițiștii? Nu! N-au scos dală cu dală, ci l-au invitat pe proprietar s-o facă, iar înăuntru era o adevărată „cazemată“ burdușită cu mii de pachete de țigări.

*Campanie în Neamț de combatere a traficului cu tutun

Toate aceste detalii, pe cât de „picante“, pe atât de alarmante, nu le-am aflat în urma vreunei documentări la fața locului însoțind în acțiune pe oamenii legii (jurnaliștii nu mai sunt invitați de mult timp la acțiunile poliției, nici măcar la cele mai banale, cum era odată). Ci la conferința de presă organizată miercuri, 13 aprilie, cu ocazia lansării la Piatra Neamț a campaniei publice de conștientizare a efectelor negative ale comerțului ilicit cu produse din tutun „Rupe lanțul! Contrabanda cu țigarete este ilegală!“.

Reuniunea găzduită de Biroul Vamal Piatra Neamț a adus în prim-plan pe reprezentanții structurilor de poliție și ANAF implicate în lupta cu fenomenul contrabandei – Poliția de Frontieră Iași, Direcția Vamală Iași, Inspectoratul de Poliție Iași și al Inspectoratului de Poliție Neamț.

Campania este la a V-a ediție și se desfășoară anul acesta în zece județe din cele două regiuni „fruntașe“ la contrabandă cu tutun, Nord-Est și Nord-Vest. „Rupe lanțul“ este organizată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Poliția de Frontieră, Poliția Română și Direcția Generală a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu sprijinul JTI. Campania se derulează în perioada martie-iunie, în județele Neamț, Botoșani, Iași, Suceava, Maramureș, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și în București.

Anterior lansării campaniei, în multe localități din Neamț a fost deja lipit în locuri vizibile afișul campaniei, cu cei patru „actori“ principali, dintre care vizat de mesajul acțiunii este cumpărătorul, ultimul din lanțul vicios. Organizatorii vor ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai mulți cetățeni, astfel că sunt abordate toate segmentele de comunicare – presă, panotaj stradal, spot TV – pentru a semnala faptul că traficul ilegal poate fi oprit, dacă fumătorii refuză să cumpere țigarete provenite din comerțul ilegal, stopând astfel perpetuarea unui sistem corupt. Organizatorul campaniei spune că edițiile precedente au avut ca rezultat scăderi semnificative ale comerțului ilegal cu țigarete în regiunile în care au fost lansate și în perioadele în care s-au derulat.

Cumpărătorul, una dintre rotițele mecanismului de contrabandă

„Și în ianuarie 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre de 36,8%, cu toate că se află în scădere față de noiembrie 2015, cu peste 10 procente. Regiunile nord-vest și vest dețin, de asemenea, cote importante, deși se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%)“, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„Lansăm noua campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. Mesajul «Rupe lanțul!» urmărește să transmită că un sistem nu poate funcționa fără rotițele care îl pun în mișcare, iar cumpărătorul este una dintre aceste rotițe. Fiecare dintre noi are puterea să stopeze traficul ilicit cu țigarete dacă refuză să cumpere produse de contrabandă. Putem rupe lanțul! Astfel, va avea de câștigat întreaga societate, pentru că o rețea de contrabandă înseamnă crimă organizată și bani în minus la bugetul de stat. În țările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, prețul unui pachet de țigarete este și de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandiștilor este imens, iar pierderile comunității pe măsură“, a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services, cea care a participat efectiv la multe din descinderi și a văzut căile găsite de traficanți pentru a aduce și ascunde țigările.

„Faptul că, potrivit Studiului Novel Research, nivelul traficului ilicit cu țigarete este în ușoară creștere implică necesitatea intensificării eforturilor de combatere a fenomenului. Contrabanda cu țigarete este principalul curent de fraudă la frontiera internațională de nord și nord-est. În primele două luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucăți țigarete, cele mai importante capturi fiind înregistrate la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova (230.000 țigarete la biroul vamal Siret, 150.000 la biroul vamal Halmeu, 10.000 țigarete la birou vamal Albița etc.). Pe lângă intensificarea activităților operative punctuale, este necesar să derulăm și în acest an, în județele de graniță, împreună cu producătorii de tutun, campanii publice de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei. De asemenea, urmărim  instruirea și perfecționarea profesională a echipelor mobile canine special antrenate în depistarea țigaretelor, precum și a numerarului“, a declarat recent Claudiu Ardeleanu, director general al Direcției Generale a Vămilor, cu ocazia anunțării ultimului studiu Novel.

„Poliția de Frontieră Română acționează în sistem integrat alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții ale statului cu atribuții în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii și comerțului ilegal cu produse de tutun. Acțiunile Poliției de Frontieră în zona de competență nu se limitează doar la captura propriu-zisă, fiind continuate activitățile specifice, prin cercetarea calificată a cazurilor înregistrate, până la destructurarea rețelelor de contrabandă cu tutun“, a precizat comisarul șef Bodoga Valeriu, șeful Serviciului Combaterea Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

„În Suceava și Botoșani, în multe sate și comune, ponderea produselor ilegale ajunge și la 90%. Un pachet de țigarete care costă în Ucraina 2,8 lei se vinde dincoace de graniță cu 8 lei. Astfel de campanii publice au efecte vizibile și determină scăderi semnificative ale pieței negre, dar numai în perioadele și în regiunile unde se desfășoară astfel de acțiuni. De aceea, este nevoie de o strategie națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, care să prevadă măsuri concrete pentru următorii ani. Această strategie a fost cerută public, în mai multe rânduri, de autoritățile de aplicare a legii, dar și de Consiliul Concurenței care, în 2014, la încheierea investigației pe piața de profil a solicitat înființarea unui grup de lucru care să implice atât factorii decidenți în materie de politici fiscale, cât și autoritățile de reglementare, dar și industria și instituțiile operative. Contrabanda la nivel național se situa în ianuarie la 17,8%, ceea ce înseamnă pierderi la buget de peste 600 de milioane de euro. Așadar sunt absolut necesare politici coerente și realiste în domeniul tutunului care, reamintim, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate în 2015, sumă însemnând accize, TVA, taxe și contribuții“, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Polițiștii care luat cuvântul au subliniat faptul că cei implicați în contrabandă sunt extrem de bine organizați, dotați, deștepți și potenți financiar, astfel că reacția trebuie să fie pe măsură, dar din partea întregii societăți. „Gândiți-vă că un TIR de țigări este echivalentul unei vile, iar într-un cartuș de țigări încape un revolver – imaginați-vă ce ușor se poate trece de la contrabanda cu țigări, la cea de arme, droguri, având în vedere contextul actual“, a mai spus Cristina Vasiloiu.

Cristina IORDACHE