Tot mai mulţi părinţi caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paşti. Sfecla, sucul de afine sau ceaiul sunt o soluţie eficientă şi rapidă pentru a colora ouăle de sărbători.
Studii recente au relevat o legatură între vopselele artificiale de vopsit oua pentru Paşti şi hiperaciditatea în cazul copiilor, de aceea tot mai multe mămici caută metode naturale pentru toate reţetele de Paşti.
Vopselele naturale sunt un trend pentru ouăle de Paşti. A vopsi ouale în mod natural necesită uneori o muncă laborioasă, iar ingredientele sunt destul de scumpe dacă e să le cumperi de la supermarket sau din piaţă.
Cu toate acestea, vopsirea ouălor de Paşti poate fi o activitate amuzantă şi creativă în acelaşi timp. Florile presate sau frunzele pot folosi la decorarea ouălor.
Oua vopsite de Paşti: mov – afine
Aceasta este cea mai simplă metodă de vopsire pentru obtinerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obţine mai multe pete de culoare.
Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.
Ouă vopsite de Paşti: albastru – varză
Varza roşie va colora ouăle de Paşti în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouale trebuie lasate în vopsea peste noapte.
Ingrediente: o jumătate de varză roşie, 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.
Oua vopsite de Paşti: portocaliu deschis – coajă de ceapa
Cojile de ceapă galbena, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obţinerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neaparat necesar.
Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.
Oua vopsite de Paşti: galben – şofran de India
Acest condiment dă o culoare galbenă oualor de Paşti, dar necesită mai mult timp pentru ca vopseaua să prindă.
Ingredinte: Câteva vârfuri de cuţit de şofran puse într-un borcan cu apă de la robinet.
Oua vopsite de Paşti: lavanda – sucul de grapefruit rosu
O altă vopsea naturală perfectă pentru a vopsi ouăle de Paşti este sucul de grapefruit roşu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavanda pastel. Adaugarea oţetului va accelera vopsirea şi culoarea se va păstra mai bine.
Oua vopsite de Paste: roz deschis – suc de sfeclă
În loc să fierbeţi ouale în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte. Atenţie însă! Fierbeţi bine oăule înainte de a le scufunda în sucul de sfecla, pentru ca acesta penetrează coaja şi vă puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.