Cum sa-ti descoperi vocatia – Iata 3 intrebari care te vor ajuta sa-ti valorifici resursele native

    Se spune ca, odata ce ne insusim talentele innascute si le integram in activitatea noastra cotidiana, succesul va veni mai devreme sau mai tarziu. Poate iti vine in minte exemplul clasic al doamnei de la ghiseu care abia asteapta sa fie lasata in pace, sau toate cliseele si aura sumbra a zilei de luni. Cam asa arata viata, o curgere fara sens si directie, daca nu reusim sa ne valorificam talentele si calitatile intr-o activitate cu semnificatie pentru noi si cei din jur. Darurile noastre pot capata cele mai variate forme, incepand de la talentul muzical, la capacitatea de a relationa cu oamenii, aptitudini sportive, atentie la detalii si spirit organizatoric, etc. Daca inca nu ti-ai descoperit vocatia, sau daca ai senzatia ca nu ai nici un talent, nu e niciodata prea tarziu sa sa-ti reamintesti ce anume te facea fericit in copilarie si sa te reapuci sa practici acea activitate, macar ca pe un hobby.

Asadar, raspunde la aceste 3 intrebari care te vor ajuta sa-ti constientizezi si valorifici resursele native:

    Cel mai simplu mod de a-ti constientiza aptitudinile este sa privesti retrospectiv, si sa vezi care sunt acele activitati pe care le faci fara efort dar cu rezultate foarte bune. Indiferent de sfera ta de activitate, este foarte probabil ca talentul tau sa nu fi trecut neobservat de colegi, superiori sau in cercul de prieteni. Investe-ti timp in acea activitate care te implineste si gaseste plecere in proces. Cu siguranta si oportunitatile de a-ti valorifica potentialul nu vor intarzia sa apara. Piata locurilor de munca ofera foarte multe alternative de a-ti castiga existenta din acea activitate care iti face placere. Intra pe https://www.mynextjob.ro si vezi cea anume ti se potriveste.   

    Copilaria este poate cea mai dulce perioada din viata, in care singura noastra raspundere era sa ne jucam si sa exploram lumea. Aminteste-ti care erau acele activitati pe care le faceai cat e ziua de lunga fara sa-ti dai seama cum trece timpul. Poate iti placea sa desenezi, sa construiesti diverse obiecte, sau poate mereu erai cel mai popular si carismatic personaj din anturajul de copii. Chiar daca pe parcurs te-ai lasat coplesit de asteptarile societatii si te-ai indepartat de pasiunile si aptitudinile tale, alege sa te reintorci la acea inocenta a copilului caruia nu ii e frica sa greseasca si pur si simplu se bucura de proces.   

    Un foarte bun punct de reper in a-ti constientiza talentele este sa fii atent la modul in care te percep persoanele cu care interactionezi. Pentru ce anume te solicita cel mai des seful tau, sau in ce situatii colegii de serviciu iti cer parerea?

Avem tendinta sa ne desconsideram abilitatile si talentele native, tocmai pentru ca ne e atat de usor si firesc sa le facem. Cei din jur, insa, observa la ce anume ne pricepem, si ne cauta ajutorul tocmai in acele domenii.

Sursa imagine: https://www.shutterstock.com/download/confirm/626408141?src=IG3XjhjJPTCH-ulCVq8svA-1-87&size=medium_jpg