Nemţenii care doresc să devină administratori de bloc vor putea încheia un contract civil de prestări servicii cu asociaţiile de proprietari. În prezent, legea obligă asociaţiile să angajeze administratori prin încheierea unui contract idividual de muncă.
Concret, iniţiatorii spun că asociaţiile de proprietari nu dispun de posibilităţile financiare necesare pentru a încheia contracte de muncă, în condiţiile în care acest lucru presupune aceeaşi birocraţie ca la societăţile comerciale cu mii de angajaţi.
„Prin aceste măsuri se stimulează transformarea asociaţiilor de locatari în asociaţii de proprietari şi funcţionarea lor în mod corespunzător. Asociaţiile vor lucra legal şi vor plăti taxele către bugetul de stat (impozit, CASS, CAS), condominiile vor fi mai bine administrate, iar proprietarii vor putea mai uşor să plătească aceste servicii decât în cazul unor contracte de muncă reglementate de Codul muncii”, scrie în expunerea de motive a proiectului de lege.
Propunerea ca serviciile să fie prestate către asociaţia de proprietari în baza unei convenţii civile se află în prezent pe ordinea de zi a şedinţelor Camerei Deputaţilor. Modificările sunt incluse într-o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Deşi a fost respinsă de Senat la sfârşitul anului 2013, aceasta este propusă din nou spre adoptare la Camera Deputatilor şi este înscrisă pe ordinea de zi a plenului.
Noua propunere legislativă aduce şi unele completări legislative, în sensul că persoanele care vor lucra ca administratori vor trebui să aibă absolvit un curs de calificare/specializare/perfecţionare pentru funcţia de administrator de imobile şi să deţină un atestat în acest sens. Actualele dispozitii impun ca aceste persoane să fie atestate pentru funcţia de administrator de imobile.
Potrivit iniţiatorilor, aceste modificari ar urma să simplifice activitatea asociatiilor de proprietari şi să elimine amenzile primite de către cele care au preferat să încheie convenţii civile, nu contracte de muncă.
„În ultimul timp, birocraţia la asociaţiile de proprietari s-a amplificat, ceea ce a condus la costuri pe care asociaţiile de proprietari nu le pot suporta. Pentru buna desfăşurare a activităţii la asociaţia de proprietari este nevoie de cel puţin o persoană numită administrator care să repartizeze facturile emise de furnizorul de utilităţi, să încaseze banii şi să efectueze plăţile către furnizori, cât şi de persoane care să presteze servicii pentru asociaţia de proprietari, respectiv întreţinere, reparaţii şi alte activităţi administrative asupra proprietăţii comune. Pentru aceste persoane, asociaţiile de proprietari au încheiat în marea lor majoritate convenţii civile şi nu contracte de muncă, plătind astfel amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei, deşi plateau impozit, CASS şi CAS, după caz. Cu toate acestea, în prezent ITM-urile nu recunosc convenţiile civile, amendează asociaţiile de proprietari şi le obligă la încheierea de contracte de muncă”, este subliniat în documentul menţionat.
Pentru a se aplica, această propunere trebuie să fie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.
Geanina NICORESCU