Cum să ai grijă de gazonul tău? Top 4 lucruri de știut

Cum sezonul rece a trecut, acum este momentul perfect pentru a ne apuca de treburile din curțile noastre. Dacă ai decis ca anul acesta să ai mai mare grijă de gazonul tău, trebuie să știi ca acesta necesită multă muncă, dar va merita la sfârșit. Fie că ai ceva experiență în ale grădinăritului, fie că abia acum ai început experiența ta în acest domeniu, trebuie să ții cont de următorii pași pentru a avea rezultatele dorite. Dacă vrei să știi care sunt acești pași, citește acest articol în continuare.

Iată de ce pași trebuie să ții cont

  1. Trebuie să îți cunoști solul

Pentru ca ceea ce este la suprafață să fie exact cum ne dorim, trebuie să avem grijă și de ceea ce este dedesubt. Acest lucru se poate rezolva destul de simplu, cu un test de sol, prin care vedem  particularitățile acestuia, cum ar fi pH-ul pe care îl are, dar și ce nutrienți îi lipsesc. Dacă știi aceste lucruri, vei putea avea grijă de solul tău așa cum trebuie.

  1. Ai auzit de scarificare?

Probabil că puțini oameni știu exact la ce se referă acest procedeu, dar este foarte important pentru a avea un gazon sănătos. Acest proces se recomandă a fi făcut în lunile primăverii, fiind cel mai potrivit anotimp de a avea grijă de iarba ta. Scarificarea presupune îndepărtarea resturilor organice care sunt în exces (mușchi, frunze sau fire de iarbă), rămase pe gazon după sezonul rece. Utilizarea unui astfel de echipament se dovedește a fi foarte util, iar pe piața actuală se găsesc o mulțime de modele. Dacă dorești, poți căuta pe site-ul celor de la Belgarden.ro, care au scarificatoare Husqvarna care, chiar dacă reprezintă o investiție mai mare, va fi un echipament care te va ajuta în multe situații.

  1. Fertilizarea solului

După ce ai realizat primii doi pași, următorul ar fi să „hrănești” solul așa cum trebuie. Și dacă ești de părere că gazonul tău nu va avea nevoie de îngrășământ, cu timpul vei vedea ca acest lucru nu este adevărat. Pentru a crește un gazon sănătos și fără probleme, fertilizarea solului este un pas important. Dacă folosești îngrășăminte, după o perioadă de timp vei vedea ca iarba ta va avea un aspect plăcut și proaspăt.

 Procesul de fertilizare nu este unul complicat, motiv pentru care poți face singur acest lucru, fără să angajezi profesioniști. Vei avea nevoie de echipamentul potrivit, mai exact de un dispozitiv de împrăștiere, pentru ca procesul să fie realizat în mod egal peste tot. Este bine de știut și faptul că acest proces se poate realiza în mai multe anotimpuri: primăvară, vară, toamnă, însă cel mai potrivit moment al fi la începutul lunii aprilie. Astfel, gazonul va crește așa cum vă doriți până la vară.

  1. Tunderea gazonului

După ce ai terminat cu fertilizarea, te poți ocupa de tunderea gazonului. Totuși, ține cont că nu vei putea face acest lucru imediat după ce ai pus îngrășământ. Va trebui să aștepți până când acesta va fi complet absorbit. În cazul în care nu vei ține cont de acest lucru, probabil cu mașina de tuns iarba vei lua stratul de îngrășământ folosit. Tunderea ierbii va fi diferită de la perioadă la perioadă, poți realiza acest lucru o dată sau chiar de două ori pe săptămână, în cazul în care iarba crește foarte repede și de asemenea, îți permite timpul. Când aceasta crește mai greu, va fi nevoie de două sau trei ori pe lună.

Așadar, anul acesta ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te de un gazon minunat. Te vei putea lăuda la toți cu curtea ta plină de gazon verde, proaspăt și sănătos.

Sursă Foto: Unsplash.com